Navn i nyhetene

Advarer mot jihadister

Linda 
Alzaghari (32) er daglig leder i Minotenk - 
Minoritetspolitisk Tenketank. Hun tar kraftig avstand fra Profetens Ummahs støtte til terrorgruppa IS.

Talsmenn for islamistgruppa Profetens Ummah markerer seg igjen - nå med å kjøre rundt på Grønland i Oslo og brøle ut sin støtte til terrorgruppa Den islamske staten (IS) og legge skrytevideoen ut på YouTube. Hvorfor, tror du?

- De må vel kompensere for at de er her og vise at de bidrar med sitt i trygge Norge, mens IS innstendig ber alle muslimske menn komme til Syria og Irak. Filmen er skikkelig rølpete, hadde jeg ikke visst bedre ville jeg trodd at gutta var rusa. Hvis de hadde turt å komme ut av bilen og ropt de samme slagordene, tror jeg mange hadde blitt veldig provosert. Det må ikke bli lovløse tilstander, men det bor mennesker i Norge som er livredde for familiene sine i Irak og Syria.

Hva synes du om at Profetens Ummah ikke lenger bare bedriver «Street Dawa» på Grønland i Oslo, men har inntatt Karl Johan og Majorstua.

- Jeg synes det er ekkelt at de føler seg så trygge at de markerer revir over hele byen. Det er viktig at folk konfronterer dem med misjoneringen, men jeg tror folk blir så forfjamset av å se dem på Karl Johan at de ikke helt vet hvordan de skal reagere.

TV 2 har gitt skrytevideoen til Profetens Ummah mye sendetid, mens andre medier synes det er feil å gi dem oppmerksomhet og fortier det. Hva synes du er riktig?

- Det har lenge vært åpenbart at Profetens Ummah og IS har kontakt med hverandre. Jeg synes det er et bra tidspunkt å vise fram forbindelsen. De tette båndene skyldes at vi har en egen kontingent fra Norge som har sluttet seg til IS i Syria og Irak.

Minotenk holder på å lage en egen håndbok om de norske jihadistene. Hvorfor?

- For å lære foreldre og folk som jobber med ungdommer å gjenkjenne radikaliseringstegn. Dette er en ny tematikk i norsk sammenheng, og det er blitt alvorlig veldig fort. Det er nesten bare to år siden vi fikk et så markant miljø i Norge. Skjegg eller niqab trenger ikke bety noe i seg selv, men det kan gjøre det sammen med støtte til bin Laden og Al-Qaida-ideologen Anwar al-Awlaki. Det er viktig at folk vet å skille mellom vanlig praktiserende muslimer og disse her.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Beloved av Toni Morisson.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å ha alenetid og slappe av sammen med datteren min på tre år, når vi to bare koser oss. Det er så mye galskap å forholde seg til i det jeg jobber med for tida, så det er fint å bli minnet på den uskyldige barneverdenen. Det er ankeret mitt inn i den normale verden.

Hvem var din barndomshelt?

- Indiana Jones.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kan være litt egoistisk og blir veldig sint hvis jeg ikke får det som jeg vil. Jeg har vært sånn siden jeg var barn.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da går det i søtsaker. Kaker, godteri, sjokolade og is. Det finnes alltid en anledning for søtsaker. Både når det er kaldt og varmt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Mot Israels krigføring i Gaza, mot IS og forfølgelsen av kristne og andre minoriteter.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har ikke så mye nytte av å angre, annet enn å lære av mine feil.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Akkurat nå ville jeg tatt et par alvorsord med Benjamin Netanyahu og spørre hva i alle verden han holder på med. I en lukket heis er det verken kamera eller velgere til stede.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen