Navn i nyhetene

Vil gå i tog for menneskeverdet

Hun mener aborttallene er altfor høye.

Olaug Bollestad (52)

Helsepolitisk talsperson i KrF, og medlem av Stortingets helse- 
og omsorgskomité

KrF vil gi gratis spiral til 16-åringer og seksualundervisning fra 8. klasse.

Har du et håp om at økt bruk av prevensjon, gratis spiral til 16-åringer og tidligere seksualundervisning i skolen skal kunne føre til at legers behov for å reservere seg mot abort svekkes, eller mener du dette bør komme i tillegg til en reservasjonsadgang?

- Dette er to ulike saker. Gratis prevensjon er viktig for å få ned aborttallene som har vært på ca. 15.000 i året siden abortloven kom, det er et altfor høyt tall. Reservasjonsdebatten er en helt annen debatt. Det handler om hvorvidt vi i dette skal ha en reservasjonsmulighet og dermed samvittighetsfrihet i «liv-og-død-spørsmål», noe jeg og KrF mener det skal være rom for i et liberalt demokrati.

8. mars marsjerte titusener av kvinner i gatene, mange provosert av KrFs krav om å innføre en reservasjonsadgang. Hvilke tanker gjør du deg om at denne saken engasjerer så sterkt?

- Det viser meg at dette er en engasjerende sak. Abortloven, slik den står, er sterk i folket. Det har jeg respekt for. Reservasjonsmuligheten skal imidlertid ikke gjøre noe med loven, men gi reservasjonsmulighet der det er faglig og praktisk mulig.

Mottar du og KrF støtteerklæringer for deres standpunkt i abortstriden, eller er det bare ris å hente fra folk flest?

- Reservasjonsmulighets-debatten er en egen sak for KrF, hvor vi ønsker å gi rom for mindretallets meninger i et liberalt demokrati.

Du og KrF foreslår en helt ny handlingsplan for å redusere antallet aborter, med gratis prevensjon og bedre informasjon om sex og beskyttelse. Klarer dere å få støtte i regjeringspartiene for at dette skal være gratis?

- Det er en opptrappingsplan som KrF kommer med, fordi det er viktig å få ned aborttallene, noe jeg tror mange partier er enige i.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Elefanten i glassburet». Det er en bok som beskriver hvor viktig det er å rydde i opplevelser fra barndommen, fordi det kan være ting som kan ødelegge livet vårt i voksen alder. Jeg hadde en psykisk syk mor, og kjente at det var viktig å jobbe med i mitt liv.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å få være sammen med familien min. I 2000 holdt min mann på å dø. Han fikk en alvorlig hjerneblødning som mange dør av, eller blir ødelagte av. Han overlevde, og jeg kjenner på hvor viktig det er å ta vare på hverandre, vi har ikke hverandre for alltid.

Hvem var din barndomshelt?

- Far. Fordi han var min sikre klippe i barndommen med en syk mor. Han var det stabile.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg bruker mye tid på arbeid, og vil gjerne bruke mer tid på andre ting. Jeg kunne ønske mer tid til familie og venner. Jeg er glad i håndarbeid og skulle gjerne brukt mer tid på det.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Ja det skulle dere visst. Det er min store hemmelighet.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Menneskeverdet. For meg er livet viktig fra livets begynnelse til slutt og uavhengig av ytre skavanker eller hudfarge. Alle har retten til et verdig liv.

Er det noe du angrer på?

- Jeg angrer ikke på så mye, fordi alle gjør feil, men vi må fokusere på det som kommer og ikke det som var.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

Mannen min! Kjempeforelsket fortsatt etter snart 30 år.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen