Navn i nyhetene

Drømmer om jazz i heisen

Nils Are 
Karstad Lysø (45) er administrerende direktør for klesmerket Moods of Norway, og ny sjef for Den Norske Opera & Ballett fra august.

Det er litt av en overgang fra Moods of Norway til Operaen. Kan erfaringene fra moteverdenen brukes i din nye jobb?

- Ja, det tror jeg. Jeg har erfaring med å skape samspill mellom det kunstneriske og kommersielle i en kreativ organisasjon, og det mener jeg er viktig for å lykkes.

Du spiller selv saksofon og har eget storband, men hvordan er interessen for opera?

- Jeg er veldig fascinert av opera, og jeg har hatt mange sterke og gode operaopplevelser. Hele sceneopplevelsen som opera gir, er en forsterkende tilleggsdimensjon. Jeg er selv veldig glad i de klassiske stykkene som «Aida».

De ansattes pensjonsordninger og økonomien ved Operaen har vært en utfordring - hvordan ser du på situasjonen?

- Jeg mener det er positivt at Den Norske Opera og Ballett er helt i toppsjiktet når det gjelder besøkstall. Så tenker jeg at utfordringene knyttet til pensjon ikke er særegent for Operaen. Dette er en situasjon jeg vil sette meg mer inn i når jeg starter i jobben.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «The Real Book». Det er bibelen for en jazzmusiker som meg. Her finner du alle slags stykker, og har du den i lommeformat er den perfekt å dra fram om du vil spille sammen med andre jazzmusikanter. En slags lommeparlør.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg har fire barn, og det å bruke hele lørdag og søndag på ikke å gjøre så mye planlagt med dem, er lykke. Som å gå tur til Ekebergsletta, spise wienerbrød og møte på noen hunder.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg har vokst opp den tida da vi lekte cowboy og indianer, og da var det indianerhøvdingen Sølvpilen jeg alltid ville være da vi lekte hjemme i Stryn.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Kanskje at jeg er litt for mye perfeksjonist.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det er altfor sjelden, og da liker jeg å røyke en god sigar, med noen sigarkompiser jeg har.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg har en veldig sterk rettferdighetssans. Så forskjellsbehandling på grunn av etnisitet er noe jeg kunne gått i demonstrasjonstog mot.

Er det noe du angrer på?

- Jeg er veldig grundig, så alt jeg ikke rekker å gjøre angrer jeg ofte på.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Hvis jeg hadde med meg saksofonen ville jeg stått fast i heisen med avdøde Niels Henning Ørsted Pedersen fra Danmark. Han var tidenes beste på kontrabass. Det hadde vært en drøm å spille sammen med ham.