Innenriks

YS: EUs arbeidsmarkedsbyrå vil styrke kampen mot arbeidslivskriminalitet

YS-leder Jorunn Berland tror EUs arbeidsmarkedsbyrå kan bli viktig i kampen mot sosial dumping. LO og Ap er lunkne.

Støvet har så vidt lagt seg etter striden rundt EUs energibyrå Acer, men allerede nå står et nytt EU-byrå på trappene.

I mars lanserte EU-kommisjonen planene om et eget arbeidsmarkedsbyrå som skal stå klart allerede neste år.

Det bør vi hilse velkomment, mener leder Jorunn Berland i hovedorganisasjonen YS. Hun tror byrået vil bli viktig i kampen mot sosial dumping.

– Arbeidslivskriminalitet stanser ikke på landegrensen. At vi her kan få et organ som kan bidra til å avdekke og bekjempe slik kriminalitet, synes jeg er positivt.

Hun oppfordrer samtidig resten av fagbevegelsen til å støtte opp om EU-byrået.

– Det er for lite oppmerksomhet omkring de positive initiativene for å styrke arbeidstakernes rettigheter som kommer fra Brussel, sier Berland.

Les også: Det offentlige kjøper inn varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeid for om lag 480 milliarder kroner årlig. Nå må de sørge for at jobben blir gjort uten sosial dumping

Skeptiske naboer

I nabolandene våre er imidlertid planene blitt møtt med kritikk. Flere partier og arbeidslivsorganisasjoner mener byrået vil være en inngripen i den nasjonale selvbestemmelsen. Det samme frykter Senterpartiet, skriver Klassekampen.

Berland er på sin side ikke bekymret.

– Innsatsen mot arbeidslivskriminalitet skal fortsatt skje på nasjonalt nivå, men byrået skal koordinere innsatsen på tvers av landene og mekle i eventuelle tvister. Ut fra den kjennskapen vi har, ser vi utelukkende på dette som positivt.

– Hvordan skal vi sikre at norske bestemmelser gis forrang foran europeiske?

– Jeg forutsetter at våre regler og trepartssamarbeidet ikke kommer i annen rekke, men det er et spørsmål som hører hjemme hos myndighetene, og vi opplever at også de er positive til dette, sier Berland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Har satt ned utvalg

YS-lederens entusiasme får en lunken mottakelse fra Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet. Eggum forteller at LO forrige uke vedtok å sette ned en egen arbeidsgruppe som skal fordype seg i hva arbeidsmarkedsbyrået vil bety for Norge.

– Dette arbeidet har så vidt startet, så det vil ta litt tid før vi kan si om vi er på samme sted som Berland. Vi har sett innsigelsene fra svensk fagbevegelse og de gode ordene fra europeisk fagbevegelse, men klok av skade fra skyttergravsdiskusjonene rundt Acer, mener vi det er viktig å få pakket dette ut før vi tar stilling.

Også Ap har bestilt en utredning av et eventuelt norsk medlemskap fra Stortingets utredningsseksjon, opplyser Arild Grande (Ap).

– Den vil være med og danne grunnlaget for hvilket syn vi har på saken. Det er viktig å få avklart at dette ikke innebærer noen form for suverenitetsavståelse eller myndighetsoverføring, sier Grande.

I likhet med Fellesforbundet, tar Ap med seg erfaringene fra Acer-striden.

– Vi har sett at Stortinget har kommet for sent på banen i en rekke EU-direktiv fordi vi har ventet på regjeringens forslag. Da blir det fort til et «take it or leave it». Derfor tar vi nå grep for å komme oss tidligere inn i diskusjonene i EU.

Les også: – Vi må snakke til folks hjerter. Da tror jeg oppslutningen vil øke

Arbeidsmarkedsbyrået

* Planene om et nytt arbeidsmarkedsbyrå ble lansert av EU-kommisjonen i mars.

* Arbeidsmarkedsbyrået er en del av EU-kommisjonens forslag til en ny arbeidsmarkedspakke.

* Det skal blant annet hjelpe nasjonale arbeidstilsyn i arbeidet med å håndheve reglene i saker som berører flere land, samt legge til rette for felles inspeksjoner.

* I tillegg skal det mekle i grensekryssende konflikter.

* Byrået skal åpne i 2019 og være virksomt innen 2023.

Kilder: NTB, Klassekampen

Mer fra Dagsavisen