Innenriks

Yaldas kamp fortsetter

ASYLBARNA: Elleve år gamle Yalda kjemper på nytt for å få lov til å bli i landet. Bistandsadvokat Arild Humlen mener Utlendingsnemnda har opptrådt kritikkverdig.

Rettssaken som for andre gang skal ta stilling til om elleve år gamle Yalda Bahadori og hennes familie får lov til å bli i Norge, startet i går. Bistandsadvokat Arild Humlen mener at Utlendingsnemnda har gjort en feil når de fattet et nytt utvisningsvedtak mot Yalda og familien, samtidig som de fikk anken sin avvist av lagmannsretten.

Les også: Neda vant første slag

Ukjent praksis

- Jeg har ikke klart å finne et tilsvarende eksempel på en slik praksis. Hvis dette blir lovlig, vil staten kunne bruke det som virkemiddel hver gang de taper en sak i retten, sier Humlen til i Tromsø.

Han mener UNE kan være forutinntatt i Yalda-saken, og at det kan stilles spørsmål ved nemndas habilitet, skriver NRK Troms og Finnmark. Humlen får støtte av John Ole Martinsen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

- Vi er forsiktige optimister, fordi vi ser at Oslo tingrett klart og tydelig gir uttrykk for at det er et forbedringspotensial i Utlendingsnemndas prosedyrer, sier han til Dagsavisen.

Kan skilles fra faren

Yalda Bahadori og foreldrene Maria Gazul og Abdul Jabar Bahadori, kom til Norge i 2005 for å søke asyl. Søknaden ble avslått, da det ble ansett som at familien ikke hadde et reelt beskyttelsesbehov. Moren er fra Moldova, mens faren er afghaner, noe som gjør at familien risikerer å bli splittet dersom Utlendingsnemnda vinner fram i Oslo tingrett. Faren må sendes til Afghanistan hvor han ikke har vært på 19 år, mens moren og Yalda skal sendes til Moldova, et land 11-åringen aldri har vært i. Utlendingsnemnda mener på sin side at en familiegjenforening er mulig i Moldova.

Lokalt engasjement

Yalda-saken har vekket stort lokalt engasjement i Tromsø, og elleveåringen ble kåret til «Årets nordlending» for 2012, i tillegg til at tusenvis av mennesker meldte seg inn i støttegruppen «Hasteaksjon for Yalda».

I fjor sommer vant familien mot UNE i tingretten, hvor nemndas vedtak om å sende familien ut av landet ble kjent ugyldig. Det ble også vedtatt at familien ikke kunne sendes ut av Norge før det fantes en rettskraftig dom. Utlendingsnemnda anket saken, men fikk den forkastet av Borgarting lagmannsrett 7. juni i år. Samtidig fattet UNE et nytt vedtak om at familien skulle ut av landet, som da ble gjeldende. Familien ble da nødt til å gå ut i en ny rettsrunde, med nye omkostninger og ny belastning.

Enorm påkjenning

Aina Heldal Bøe, jurist og leder i Støtteforeningen for Nathan og familien, har fulgt Yalda-saken tett. Hun påpeker den enorme påkjenningen Tromsøjenta er utsatt for ved gjentatte rettsoppgjør.

- Jeg tror ikke man klarer å begripe hvor vanskelig det er for henne. Det er snakk om en barndom som preges av stor usikkerhet, og vanvittige opp- og nedturer, sier Bøe til Dagsavisen.

Hun har heller ikke hørt om et lignende tilfelle hvor man har fattet et nytt utvisningsvedtak samtidig som anken er blitt avvist av lagmannsretten. Hun opplever at flesteparten av vedtakene hun har lest om utsending av asylbarn, er basert på mangelfulle begrunnelser.

- Flere av vedtakene er basert på syltynne begrunnelser, både av hensyn til barnet, hvilke virkninger en utsendelse vil ha og barnets tilknytning til Norge, sier hun.

axel.storen.weden@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen