Kåre Willoch på valgvake. FOTO: NTB SCANPIX

Willoch: - Ser bedre ut nå

HØYRE OM: Kåre Willoch mener det ser bedre ut for Høyre i dag enn før de gikk i regjering etter brakvalget i 1981.

Med 26,8 prosent fikk Høyre sin høyeste oppslutning siden Kåre Willochs tid som Høyres statsminister på 1980-tallet. Før det må man tilbake til 1930 for å finne en oppslutning om Høyre på over 25 prosent. Willoch fulgte i går Høyres brakvalg på partiets valgvake. Han sier til Dagsavisen at han ikke er overrasket over resultatet.

- Erna viste takter som bør gjøre høyre til et solid ledende parti i Norge, vi trenger to store partier, Høyre og Arbeiderpartiet.

 

Les kommentar på Nyemeninger.no

Her kan du studere resultatene fra valget

 

Fra 1981 til 2013

- Ser du paralleller til 1981, da du gikk på som statsminister etter at Høyre fikk 31,7 prosent?

- Situasjonen ser bedre ut nå enn den gjorde før 1981. Nå var vi jo sterke også i Borten-regjeringens tid, men Høyres innflytelse i Borten-regjeringen var mye mindre enn den blir nå i Erna-regjeringen.

- På åttitallet snakket man om høyrebølge på begge sider av Atlanteren, ser man en høyrebølge nå?

- Jeg synes det er litt vanskelig å bruke et så generelt uttrykk. Forskjellene på de to sidene av Atlanteren så store at å snakke om generell global høyrebølge er ikke riktig.

- Ser du et ideologisk skifte?

- Det med høyrebølge er for så vidt ganske interessant, hvis du ser på Det norske Arbeiderparti har det en helt annen politikk enn det de selv kalte sosialdemokrati før. De har jo egentlig forlatt det som de kalte sosialdemokrati helt fram til siste århundreskiftet, du kan si de skiftet kurs på åttitallet de også, de så at den gamle sosialismen var utbrukt. Så for så vidt er vi kommet meget lenger til høyre også på den måten.

 

Les også: Ber Venstre og KrF velge likt

Les også: Oppvask hos de rødgrønne

 

Flertallsregjering

- I 1981 fikk dere flertall med Sp og KrF, men dere gikk i regjering alene. Forhandlingene strandet, men dere åpnet for at sentrum kunne komme inn senere, noe de også gjorde. Kan man se for seg den samme situasjonen nå, med en regjering av Høyre og Frp, med parlamentarisk støtte fra KrF og Venstre?

- Det er ikke opp til meg å svare på slike spørsmål, men jeg er sikker på at Erna vil behandle alle på beste måte. Jeg er helt enig med hennes standpunkt om at man bør over til en flertallsregjering. Men det du sier om fortida er heller ikke helt riktig. Grunnen til at KrF ikke gikk inn i regjering den gangen var jo abortsaken, altså en situasjon du ikke finner noen parallell til nå.

- Men kan Høyre i dag lære noe av Høyre under deg i 1981? Hvilke råd vil du gi?

- Jeg vil i hvert fall ikke gi råd gjennom avisene, slik enkelte andre tidligere partiledere har begynt med, sier Willoch med en åpenbar henvisning til Fremskrittspartiets tidligere leder Carl I. Hagen. I en kronikk i VG lørdag ramset Hagen opp ti punkter han der han mener det er viktig for Frp å få gjennomslag, før han slo fast at «dersom resultatet blir for dårlig, slik jeg vurderer det, vil jeg ikke nøle med å knuse min egen drøm om regjeringsdeltakelse ved sterkt å argumentere mot slik deltakelse i det offentlige rom.»

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no