Høyre-nestor og tidligere statsminister Kåre Willoch er bekymret for økt polarisering i Europa etter terrorangrepene i Paris og København. FOTO: NTB SCANPIX

Willoch etter terroren

Kåre Willoch (H) er bekymret for økt religiøs spenning etter terrorangrepene i Paris og København. Nå maner han til forsoning og forståelse.

– Det dreier seg ikke om en sivilisasjonskrig mellom islam og kristendom, sier tidligere statsminister Kåre Willoch (H) til Dagsavisen.
Terroraksjoner har rystet Europa den siste tida. Skuddene mot Charlie Hebdo og den jødiske matbutikken i Paris, angrepene mot debattmøtet   og synagogen i København skaper frykt.
Samtidig som ekstremister angriper jøder og ytringsfrihet spisser religionsdebatten seg, høyreekstreme og islamkritiske Pegida brer om seg og frontene mellom ekstremister på begge sider forsterkes.
Nå advarer Norges tidligere statsminister mot å la vrangforestillingene rive samfunnet i filler.
– Det er svært viktig at vi bidrar til å eliminere vrangforestillingene om hverandre. Man må ikke for noen pris oppfatte ekstremister, som finnes i alle bevegelser, og alle mosaiske religioner, som typiske, sier Willoch og påpeker:
– Det vi risikerer nå er at det brer seg vrangforestillinger om hva andre religioner egentlig står for, først og fremst islam.

Islam for fred

Høyre-nestoren er bekymret for framtida og debattklimaet i Europa etter de blodige angrepene i Danmark og Frankrike. Han ser spenningene øke, samtidig som Europa rammes av økonomiske nedgangstider.
– Jeg synes det ser alvorlig ut. Det kaller på alle gode krefter til å få bort vrangforestillinger og bidra til gjensidig forståelse, sier Høyre-nestoren.
– Hvordan kan man avspenne og få den spente utviklingen over i et annet spor?
– Man må understreke og forklare at islam og kristendommen er religioner for fred. Men det finnes folk, både som kaller seg muslimer og som kaller seg kristne, som medvirker til vrangforestillinger om andre, sier han.

Ytringer med respekt

Satiremagasinet Charlie Hebdo har trykket karikaturer av profeten Muhammed og mottok en rekke trusler før islamister skjøt og drepte 12 personer 7. januar. Etter angrepet strømmet franskmenn til gatene for å stå opp for ytringsfriheten.
– Ytringsfrihet er uunnværlig. Det nytter ikke å bekjempe rasisme med lovvedtak. Men ytringsfrihet bør praktiseres med respekt for andre, sier Willoch.
– Er du enig med Jonas Gahr Støre (Ap), som har oppfordret til å bruke ytringsfriheten med respekt, og ikke gå i ledtog for å sjikanere?
– Den påstanden skal jeg ikke ta standpunkt til. Men jeg har sett mange, og etter hvert stadig fler, som presiserer betydningen av at man viser respekt for hverandre, påpeker Willoch.

Avviser beskyldninger

Tirsdag ble han beskyldt av stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) for å bidra til jødehat. Frp-politikeren mener Willochs tidligere uttalelser om at Obama neppe vil skape fred i Midtøsten fordi han har en stabssjef som er jøde nører opp under antisemittisme.
Willoch avviser at han har bidratt til jødehat.
– Det er en nokså grov feilframstilling av det jeg sa. Poenget var at de valgte en person til å lede en meglingssituasjon som hadde meldt seg frivillig på Israels side i en krig mot palestinere. Å framstille dette som om jeg skulle hatt noe generell uvilje mot jøder, er fullstendig feilaktig, sier han.
Mer hat mot muslimer
Samtidig som islamister angriper vokser hatet mot islam, og høyreekstreme Pegida har spredt seg.
– Det er svært uheldig og grovt urettferdig mot islam. I vanskelige tider er det lett for å oppstå vrangforestillinger om minoriteter.
– Du tenker på den økonomiske krisen i Europa?
– Ja. Jeg vil være forsiktig med parallellene, men vi må være på vakt. Jakten etter syndebukker er et utbredt fenomen.
Jyllands-Posten vekket sterke reaksjoner da de på lederplass etter terrorangrepet i København skrev at det utspant seg en krig om verdier og kultur i Europa – «en religionskrig».
– Det er fullstendig uriktig. I Norge er for eksempel Den norske kirke og islamske ledere fullstendig enige om at dette ikke er en strid mellom islam og kristenheten, sier Høyre-nestoren.

Gjensidig forståelse

Willoch påpeker at islamistene som står bak terroren «ikke er ekte muslimer» når de skader uskyldige.
– Det er meningsløst at uskyldige jøder rammes i denne terroren, sier han.
I Oslo har unge muslimer tatt initiativ til en markering for å vise fred og solidaritet overfor norske jøder. Lørdag slår de unge muslimene ring rundt synagogen i Oslo.
– Det er veldig bra at religiøse viser respekt for andre religioner, sier Kåre Willoch.