Innenriks

Widveys OL-plan slår sprekker

TIDSSPREKK: I juni inviterte kulturministeren både Aps Jonas Gahr Støre og Rigmor Aaserud til OL-samtaler. Her varslet hun at OL-saken skulle sendes til Stortinget i august. To måneder på overtid har ingen sett snurten av den.

- Jeg kan bekrefte at jeg og Jonas Gahr Støre var i et møte hos kulturminister Thorhild Widvey. Vi ble orientert om at departementet planla å legge fram OL-saken på Stortinget i midten av august, sier Rigmor Aasrud til Dagsavisen.

Etter det Dagsavisen forstår presenterte Widvey en tidsplan, og forklarte at det var usikkert om regjeringen ville sende over en stortingsmelding eller en stortingsproposisjon - det ville avhenge av om regjeringen landet ned på et OL-ja eller nei.

Men at regjeringen skulle greie å løse opp i OL-folka innen august, har vært for optimistisk: I dag bikker måneden oktober, og dermed kommer ikke saken til Stortinget før minst to måneder etter Høyre-statsrådens opprinnelige plan.

Les også: Billig-OL blir dyrere

Frustrert Ap

Aaserud sier hun hadde inntrykk av at Widvey hadde møte med flere av partiene på Stortinget for å oppdatere dem på OL-saken.

- Vanligvis kommer man til statsråden når man er invitert på besøk. Det var et helt vanlig møte hvor hun orienterte om hvordan departementet jobbet, og at saken kom i midten av august, sier Aaserud.

I møtet ga Ap uttrykk for at de foretrakk at regjeringen heller leverte saken i slutten av måneden:

- Ja, vi mente det ville være bedre om saken ble oversendt i slutten av august for da ville Aps stortingsgruppe være samlet på Stortinget. I midten av august var vi ikke på Stortinget, sier Aaserud.

Siden da har Aasrud og Ap ventet. De ble ikke orientert om at regjeringen og Widveys tidsplan sprakk:

- Nei, vi har bare registrert i mediene at Widvey sier at saken først kommer i løpet av oktober.

- Hva tenker du om det?

- Det viser at ting fortsatt er uavklart. Det er krevende for oss. Det blir kort tid til å behandle saken når den kommer til Stortinget. Fortsatt er det sånn at kostnadsfordelingen mellom Oslo kommune og regjeringen ikke er klar. Når vi samtidig vet at Frp er imot OL, gjør dette det vanskelig for oss å forholde oss til saken, sier Aaserud.

Les også: - Vår fordømte plikt å si ifra

Pressemelding

Også Oslo2022, som har ansvar for å utarbeide Oslos OL-søknad, har informert om Widveys august-frist. I en pressemelding datert 17. juni skriver de at: «Regjeringen har sagt at de vil sende OL-søknaden til politisk behandling i Stortinget i august». I dag husker ikke direktør i Oslo2022, Eli Grimsby, hvorfor de skrev august. Hun avviser at hun er blitt orientert om tidsfristen av kulturministeren.

- Jeg husker at vår informasjon om saken var at den skulle komme senest i løpet av oktober. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det står sånn i pressemeldingen. Mest sannsynlig skyldes det en misforståelse av at saken skulle komme opp over sommeren, og det kan ha blitt formulert som august av den grunn, sier Grimsby.

Byrådet i Oslo avviser at de var kjent med at OL-saken skulle komme til Stortinget allerede i sommer:

- Det har vært kjent i en god stund at saken skulle legges fram i oktober. Så lenge det kommer en avklaring i løpet av høsten, er ikke det problematisk for oss. Det viktigste er at vi får sendt søknaden før 7. januar neste år, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Kulturminister Thorhild Widvey var ikke tilgjengelig for Dagsavisen i går, men gjennom sin kommunikasjonsavdeling skriver hun følgende i en e-post til Dagsavisen:

- Planen har hele tida vært å behandle saken i regjeringen over sommeren og deretter fremme den for Stortinget.

Les også:

Avhengig av Ap

Frp vedtok under sitt landsmøte i mai å gå imot OL i Oslo. Alt tyder på at Høyres stortingsgruppe og statsråder vil gå imot regjeringspartneren, og si ja til OL under dagens møte. Det betyr at Høyre er avhengig av Aps støtte på Stortinget for å få et endelig ja til OL-søknaden. Aaserud sier at det ikke har vært andre samtaler mellom Ap og Høyre om OL-søknaden.

- Det har ikke vært samtaler. Det hender jeg spør komitélederen (red.anm. Svein Harberg) om når saken kommer fra regjeringen, men det er ikke noe utover det. Det er regjeringen, og ikke Høyre på Stortinget, som må legge fram en sak.

samfunn@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen