Innenriks

Vurderer nye CO2-renseanlegg

RENSING: Den avtroppende regjeringen har skrinlagt CO2-rensing på Mongstad, men staten vil utrede tre fullskala renseanlegg andre steder i landet.

Det er det statlige CO2-selskapet Gassnova som nå forsøker å dra i gang utredningene. Aktuelle aktører bak de tre anleggene er Hammerfest Energi, Industrikraft Møre og Norcem Brevik, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge Teknisk Ukeblad har Olje- og energidepartementet imidlertid bedt Gassnova om å vente med saken. Avtroppende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) anbefaler den nye regjeringen å tenke seg grundig om.

– Min personlige anbefaling er å ta ett skritt tilbake, starte på nytt og sørge for å få et så bredt tilfang av prosjekter som mulig, sier han.

Selv om regjeringen har skrinlagt fullskala CO2-rensing på Mongstad, blir CO2-teknologisenteret TCM på Mongstad videreført.

Regjeringen har satt av 400 millioner kroner til å drive TCM over de neste fire årene. Bellona-leder Frederic Hauge betegner overfor Dagens Næringsliv dette som altfor lite. Senterets direktør Frank Ellingsen forsøker imidlertid å være optimistisk og viser til internasjonal interesse for senteret.

Den nye borgerlige regjeringen vil også videreføre teknologisenteret, men Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er skeptisk og ønsker ikke å bla opp store beløp.

Mer fra Dagsavisen