Politikk

Vurderer å slutte som nestleder

Dagrun Eriksen vurderer å slutte som nestleder i KrF. Nå går hun i tenkeboksen i jula etter en tøff høst, der hun har mistet moren i kreft.

Av Marie Melgård og Håvard Therkelsen

- Jeg skal bruke jula på å bestemme meg for om jeg fortsetter som nestleder i KrF eller ikke. Når du blir satt ut av livet slik jeg ble i høst, gir det inspirasjon til å begynne med blanke ark, og finne ut hva du egentlig har lyst til å gjøre, forteller nestleder i KrF, Dagrunn Eriksen, til Dagsavisen.

Mens hennes partileder, Knut Arild Hareide, har kjempet budsjettkamp på Stortinget, har Dagrun Eriksen kjempet sin egen private kamp: I høst har hun hatt permisjon for å pleie sin kreftsyke mor, Torun Pedersen. I november døde hun, 69 år gammel. I 2003 mistet hun også faren i kreft.

- Det er tre uker siden jeg sa farvel til min mor. Etter det har jeg vært sykemeldt med halsbetennelse og prolaps. Skal du stå i toppolitikken må du ha lyst og energi. Du gjør ikke det av plikt eller rutine. Jeg har ikke klart å tenke på om jeg lander her eller der. Derfor må jeg gå en runde i jula, sier hun.

 

Pleiet moren

Det var da Eriksen var på reise med stortingsgruppen til Israel og Milano i august at hun fikk beskjed om at moren, som har hatt kreft i forskjellige runder i 14 år, var blitt verre. Eriksen begynte å reise hyppig til Sørlandet, og til slutt måtte hun og familien ta et valg: Skulle moren legges inn på institusjon eller fantes det andre løsninger? Eriksen valgte å søke om omsorgspenger, og fra september var hun i permisjon for å være hjemme hos moren til det siste.

- I sånne sammenhenger blir statsbudsjettet uvesentlig. Jeg valgte å skyve alt annet til side, sier Eriksen og legger til:

- Dette var ikke noe jeg kunne velge å gjøre neste år. Dette var ei tid som var nå. Jeg har vært heldig som fikk følge mor, sier Eriksen.

Rett før juleferien annonserte KrFs andre nestleder, Bjørg Tysdal Moe, at hun gir seg, og spekulasjonene rundt hvem som skal inn i KrF-ledelsen har skutt fart. Siden Eriksen har vært fraværende den siste tida, har flere spurt seg om også Eriksen vil takke for seg.

- Når jeg sier at jeg må tenke meg om, skjønner jeg at det blir spekulasjoner. Men jeg vil ha en åpen, ærlig prosess, og valg­komiteen skal få beskjed innen fristen i januar, sier hun.

Om Eriksen sier ja eller nei, påvirker det resten av lederkabalen i partiet. KrF-kronprins Kjell Ingolf Ropstad (29), som fikk tillit som partiets budsjettforhandler, trekkes fram som en aktuell lederkandidat. Det samme gjør Oslo-politiker Erik Lunde (35) og stortingspolitiker Olaug Bollestad (53), som ved forrige korsvei også ble spilt inn som nestleder.

- Hadde jeg nå sagt klart ja eller nei, så kortslutter jeg en prosess som skal få lov til å gå, sier hun.

- Sjekker du baklandet om du har nok støtte nå?

- Nei, dette handler om det jeg har hatt på det personlige planet. Jeg vil gi et ærlig svar som er riktig - ikke taktisk, sier Eriksen.

I flere medier har det vært spekulert i at Eriksen har søkt på fylkesmannsstillingen i Agder. Eriksen selv ler og sier hun i alle fall ikke har søkt på en jobb som ikke engang er utlyst. Men hun utelukker det likevel ikke.

 

Tid til omsorg

Eriksen ønsker å fortelle om den siste tida med moren for å vise at det er mulig - selv med topp­jobber - å velge å ta en timeout når det stormer rundt en. Hun er veldig fornøyd med å ha fått pleiepenger, en ordning KrF var med på å innføre i 2002.

- Dette var ubyråkratisk og fleksibelt. Det fungerte bedre enn jeg kunne forestille meg. Det er en stor sorg for mange å ha foreldre som er i siste fase, men bo langt unna og ikke ha mulighet til å følge opp. Det er ikke gitt at alle kan ta permisjon. Med pleiepengene kunne vi velge selv når vi skulle ta det ut og pleiepengene var ikke tilknyttet en person, derfor kunne jeg og søsteren min bytte på. Jeg tror flere pasientgrupper som er i siste fase av livet ville fått glede av dette, sier hun.

 

Prosjekt samarbeid

Statsminister Erna Solberg oppsummerte halvåret som «turbulent». Det har ikke vært fritt for konflikter mellom regjeringen og sentrumspartiene. Selv om Eriksen har sittet på sidelinjen, har hun fulgt litt med:

- Jeg og mor fulgte med på budsjettforhandlingene. Da sa hun til meg «Nå baler dem fælt når du ikke er med», sier Eriksen og ler.

- Men det ligger en utfordring her: Hvilke felles prosjekter skal KrF gjennomføre med regjeringen? KrF kan ikke bare være for og mot saker fra regjering, vi må ha noe større, en retning. Det må leveres mer slik at vi lever bra i det fellesskapet hvor vi er. Det har vi ikke klart. Verken vi eller regjeringen.

- Hvilken retning bør KrF ta?

- Vi har ikke fått gitt prosjektet nok tid til allerede å begynne å løfte steiner og se etter nye ting. Budsjettet var en eksamen, og året som kommer vil vise om KrF bare blir en brems, eller om vi kan gå sammen med regjeringen om noe av det vi tror på.

I januar vil hun svare valgkomiteen om hun vil fortsette i nestlederjobben for sentrumspartiet.

Mer fra Dagsavisen