Innenriks

Vrakes av sine egne

KrFs «usynlige» nest­lederduo Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe vrakes som stortingsrepresentanter. Samtidig får konservative mer makt i partiet.

Begge nestlederne i KrF sliter med populariteten i hjemfylkene. Sentrale kilder i KrF mener en viktig grunn er at begge framstår som lite synlige. Nå vrakes de av fylkene sine som stortingsrepresentanter:

* * Etter 13 år på Stortinget er det trolig slutt for KrFs nestleder Dagrun Eriksen. Hun blir ikke nominert som listetopp for Vest-Agder.

* * Partiets andre nestleder, Bjørg Tysdal Moe, er ønsket av bare ett av 27 KrF-lokallag i Rogaland som toppkandidat i stortingsvalget neste år.

Partileder Knut Arild Hareide (KrF) har ikke anledning til å kommentere saken fordi han er på reise. Men etter det Dagsavisen erfarer skal partilederen være bekymret over nestledernes manglende oppslutning.

Tapte førsteplassen

Sentrale kilder i KrF sier at Dagrun Eriksen vrakes fordi hun framstår som for liberal for Vest-Agder, blant annet når det gjelder ekteskapsloven. Etter det Dagsavisen erfarer har hun vært for lite tilgjengelig både for fylkeslaget, lokallagene og pressen.

41-åringen har hatt tunge oppgaver i KrF og leder arbeidet i programkomiteen. Men samtidig som hun har vært en profilert rikspolitiker, blir hun anklaget for ikke å ha talt landsdelens sak på tinget og ikke pleiet sitt eget lokallag, Kristiansand. Derfor endte hun også opp med å bli vraket som listetopp av sitt eget lokallag.

Nå tar fylkesleder i Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan, etter alle solemerker over førsteplassen til Eriksen. Mandag ble det klart at flertallet av lokallagene i Vest-Agder støtter Grøvan som listetopp. Det kan bety en tydeligere konservativ profil for Sørlands-KrF.

Mer konservativ

Grøvan beskrives av politikere som kjenner ham godt som en mer konservativ kandidat enn Eriksen. 58-åringen, som var ordfører i Lyngdal fra 1995-2007, har et tydeligere lokalt engasjement og skal være svært populær i fylket.

Selv sier han til Dagsavisen at han er takknemlig for støtten fra lokallagene. Men han legger ikke skjul på at det kan oppfattes som brutalt at Eriksen nå vrakes.

- Jeg har ingen problemer med å forstå at dette har vært en tung og krevende prosess for Dagrun. Men dette er en prosess som vi har, og vi må forholde oss til den, sier Grøvan.

Dagrun Eriksen ønsker ikke å uttale seg. I går opplyste hun til Fædrelandsvennen at hun ville bruke de nærmeste dagene på å tenke seg om. I morgen kveld har Flekkefjord, Vennesla og Mandal, som siste KrF-lokallag i Vest-Agder, nominasjonsmøte. Da vil nestlederen stå igjen uten sjanser til å bli listetopp på Vest-Agders nominasjonsmøte 16. november.

I går var stillingen i kampen om delegater ifølge NRK 34-11 til Grøvan. Han trenger 33 delegater for å få flertall. Selv om alt nå tyder på at han er sikret førsteplassen, kan delegatene i teorien stemme som de vil på møtet i november.

Kan utfordre ledelsen

I Rogaland ser nestleder Bjørg Tysdal Moe ut til å tape kampen om en sikker stortingsplass til fylkesleder Olaug Bollestad. 50 år gamle Bollestad er ordfører i Gjesdal, og ble nevnt som en mulig kandidat til nestledervervet da det i 2011 gikk til Moe.

Tysdal Moe har tidligere uttalt til Stavanger Aftenblad at hun verken er overrasket eller skuffet over å bli dumpet til fordel for Bollestad. Kilder Dagsavisen har snakket med beskriver Bollestad som en mer konservativ kandidat, hun er i opposisjon til partiledelsen og er ivrig på å markere seg.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen