Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble meldt savnet etter at hun ikke kom hjem til foreldrene på Østensjø i Oslo som avtalt natt til søndag 5. august.

Voldtektsdømt siktet i Sigrid-saken

Politiet har ransaket boligen til mannen som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken.

Siktelsen skal ha foreligget allerede mandag.

Etter det NRK erfarer, skal det ha blitt funnet narkotika hjemme hos mannen under ransakingen. Politiet er svært tilbakeholdne med å si noe om saken torsdag.

– Vi kan bekrefte at et vitne i Sigrid-saken er siktet for falsk forklaring. Vitnet har vært i avhør, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Forklart seg om skrik

Mannen vil ikke bli fremstilt for varetektsfengsling i forbindelse med at han er siktet for falsk forklaring. Ut over dette ønsker politiet ikke å kommentere siktelsen om den falske forklaringen.

– Uriktige eller falske forklaringer til politiet kan i verste fall vanskeliggjøre politiets arbeid og forårsake at politiet bruker ressurser på en gal måte, påpeker Rohde.

Mannen skal i avhør ha forklart seg om ulike biler han har observert i området den natten Sigrid forsvant, i tillegg har han opplyst til politiet at han hørte skrik i området samme natt. 

Dømt for voldtekt

Ifølge flere medier er den siktede en mann som ble dømt for en overfallsvoldtekt og blotting i Bergen i 2006. Voldtekten skjedde midt på dagen i oktober 2006, i en gangtunnel ved Haukeland sykehus, ifølge Bergens Tidende. Mannens forsvarer Kim Gerdts, som også var mannens forsvarer i voldtektssaken, vil foreløpig ikke bekrefte at det er den samme mannen. Han mener siktelsen er en «skinnsiktelse» fra politiets side.

– Her har politiet benyttet seg av en skinnsiktelse for å kunne gjennomføre tvangsmidler. Dette mener vi er ulovlige tvangsmidler, og dette vil få etterspill, sier Gerdts til avisa.

Dro til Sverige

Mannen skal ha bodd i Bergen i mange år, men bor nå like i nærheten av den savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Han er tidligere intervjuet i flere medier og har forklart seg ulikt til mediene om hva har har sett og opplevd i forbindelse med forsvinningen.

Han har også forklart til journalister at han var i Sverige dagen etter forsvinningen, og at han tok kontakt med politeit da han kom hjem og hørte om forsvinningen.

Pressebriefing fredag

Politiet har de siste dagene sagt at de vet mer enn de vil gå ut med. Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sa blant annet til VG at personer hadde pekt seg ut som mer enn vitner i saken.

– Det er ikke en uvanlig etterforskningsoppgave å avhøre personer, i første omgang som vitner, som på en eller annen måte peker seg ut. Men det er ingen personer som er avhørt med formell status som mistenkt i saken, sa Rohde tidligere denne uka.

Politiet har overfor NTB varslet at de vil holde en planlagt pressebrifing fredag, men ikke torsdag. I en kort pressemelding torsdag formiddag bekrefter de bare at vitnet er siktet, og at ytterligere kommentarer ikke vil bli gitt.