Innenriks

Voldsom økning av båtulykker

DRAMMEN: Årets knallsommer gjør at ulykkene på sjøen øker dramatisk. Redningsselskapet ber folk ta ansvar når de ferdes på og ved sjøen.

Årets sommer slår alle rekorder - også de vi helst ikke vil slå. På sjøen er det nå så stor aktivitet at Redningsselskapet varsler om en voldsom økning i antall ulykker på sjøen. Nå håper de at alle som ferdes på eller ved vannet tar sine forhåndsregler.

Langt flere oppdrag

- Ja, det er helt klart at det har vært en økende oppdragsmengde i år i forhold til hva vi er vant til. Det betyr ikke nødvendigvis at det er en økning i de alvorligste ulykkene, men i forhold til i fjor så er det veldig mange fler som trenger akutt hjelp på sjøen enn det vi er vant til, sier Lars Kristian Larsen i Redningsselskapet til Dagsavisen Fremtiden.

- Hva er det som gjør at så mange trenger hjelp på sjøen?

- For det første er det mange fler som er på sjøen når det er så fint vær og for det andre så kan det jo hende at det er flere som ikke er så erfarne med å ferdes på vannet. Vi har en voldsom økning i forhold til å hjelpe båter som har gått på grunn, de får tauene sine i propellen og det er motorstans og andre hendelser som gjør at man trenger hjelp av redningsskøyta, sier Larsen.

Nye hendelser i går

Senest i går ble en mann plukket livløs opp av vannet ved Sølfastøya i Drammen, og de seneste årene har det vært mange drukningsulykker i distriktet. Tilstanden var i går kveld kritisk for 50-åringen fra Drammen.

- En mann i 40-årene i båt med to barn om bord oppdaget 50-åringen liggende i vannet. De fikk tatt ham med inn til Drammen camping der en mann som satt i nærheten ringte politiet, opplyser operasjonsleder Morten Eriksson i Søndre og Buskerud politidistrikt til NTB.

Etter at det ble gitt livreddende førstehjelp på stedet, ble mannen fløyet med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo. Dykkere fra brannvesenet rykket ut samt ambulanse, politi og luftambulanse.

På Kinnartangen rett før Hyggen ble også luftambulanse og brannvesen tilkalt da en båt sto i brann i går. Motoren hadde begynt å brenne, men heldigvis ble ingen alvorlig skadd.

- Vest redder liv

Skipper Pål Bustgaard om bord på redningsskøyta «Horn Flyer» i Tønsberg forteller at det er mange unødvendige ulykker som skjer på sjøen.

- Vi ser at folk er blitt flinkere til å bruke redningsvest de siste årene. Samtidig er det fortsatt sånn at vest redder liv og vi ser gang på gang at det skjer ulykker der vest ikke er brukt, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

- Hva er de viktigste reglene å følge når man ferdes på eller i vann?

- Det er som på veiene; avpasset fart og hensynsfull kjøring er også viktig med båt. Så er det å benytte redningsvest, og så er det viktig å si til menn over 40 år at de ikke flyter bedre enn andre, sier Bustgaard.

- Hva tenker du på da?

- Det er desidert flest drukningsulykker der menn i 40-50-årene som godt beruset slår lens på bryggekanten. Vi finner mange med åpen smekk og da er det viktig å gi et råd om at man har respekt for vannet selv om man ikke nødvendigvis er i båt, sier Bustgaard.

Se etter hverandre

De senere årene har det vært drukningsulykker flere steder i Drammen-området. Ferdes man på sjøen sier representanten fra Redningsselskapet at det er viktig å bruke vest av flere årsaker.

- Vi hadde nettopp en ulykke på vannscooter for noen uker siden der vedkommende ikke brukte vest. Det er ikke alltid sånn at man overlever selv om man bruker redningsvest, men det øker sannsynligheten for at man overlever. Dersom ulykken likevel er ute og personer omkommer så gir bruk av vest en stor sannsynlighet for at vi finner vedkommende fort - noe som betyr veldig mye for de pårørende, sier Larsen.

Farlig i mørket

RS-skipper Bustgaard minner om at også reglene på sjøen skal følges.

- Hvis alle har det samme fokuset på sikkerhet når de ferdes på vannet som når de kjører langs veiene, betyr det at flere liv blir spart, slår han fast.

- Nå i sommermånedene er det viktig at man tilpasser farten etter forholdene. Spesielt viktig er det å ferdes trygt på sjøen når det er mørkt. I tillegg er det viktig å følge med på værmeldingene og ikke ta unødige sjanser, sier Bustgaard til Dagsavisen Fremtiden.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen