Innenriks

Vitnelista til Breivik klar

Anders Behring Breivik vil kjempe for sin tilregnelighet. På bevisoppgaven som leveres i dag, står flere vitner innen medisin og helse.

Rundt 30 navn kommer til å stå på forsvarernes vitneliste, opplyste advokat Geir Lippestad før han og to av medforsvarerne gikk inn for å møte Breivik i Ila fengsel mandag. Hensikten med møtet er ifølge forsvarerne å få Breivik syn på bevisoppgaven før den senere på dagen skal overleveres Oslo tingrett.

– Vi skal lytte til hva han ønsker, men hovedpoenget er å få en bevisoppgave som har rettslig relevans, sier Lippestad.

Han ønsker ikke å nevne navn fra vitnelisten, men sier de fleste er fagvitner innen medisin og helse.

– Det kan komme flere når den andre sakkyndigrapporten er klar, sier Lippestad til NTB.

Forsvarerteamet vil møte pressen utenfor Ila fengsel klokken halv to for å kommentere innholdet i bevisoppgaven.

Tilregnelig

Bevisoppgaven var ventet allerede forrige uke, men ifølge forsvarerne tok arbeidet med å kontakte og kvalitetssikre alle vitnene lengre tid enn planlagt.

Hovedmålet for Breiviks forsvarere er å frembringe vitner som kan tale for at Breivik er strafferettslig tilregnelig.

Av de to første rettsoppnevnte sakkyndige i saken ble Breivik vurdert som paranoid schizofren og ikke strafferettslig tilregnelig.

33-åringen er sterkt uenig i denne vurderingen, og han vil i retten kjempe for å bli kjent tilregnelig.

Helsepersonell

Forsvarets vitneliste vil derfor hovedsakelig bestå av helsepersonell som ikke er enig i den første sakkyndigrapporten, samt vitner som kan redegjøre for at Breiviks ideologi deles av flere og ikke trenger være et resultat av vrangforestillinger.

Forsvarerne har allerede varslet at de vil stevne islamistene mulla Krekar, Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad for dette formålet.

De har tidligere også ytret ønske om å stevne Breiviks mor og noen av hans venner, noe 33-åringen har motsatt seg. Breiviks mor er allerede stevnet som vitne av aktoratet, og Lippestad utelukker ikke at hun også vil stå for forsvarernes liste. Grunnen til dette er at motparten kan velge å frafalle vitner. (NTB)

Mer fra Dagsavisen