Innenriks

Vital svømmeopplæring

I fjor døde 115 i drukningsulykker. Hittil i år har 36 druknet. Det vil Norges Svømmeforbund og lokale ildsjeler gjøre noe med.

Bilde 1 av 4

– Ikke alle har råd til å delta på våre ordinære svømmekurs gjennom året. Derfor er det fint at vi får muligheten til å arrangere gratiskurs for barn nå før badesesongen, sier kurs- og instruktøransvarlig i Moss Svømmeklubb Maria Carlsen Johnsen.

Over hele landet arrangeres det i disse dager en nasjonal svømmeaksjonen i regi av Norges Svømmeforbund, Gjensidige Stiftelsen og lokale svømmeklubber. Moss med sine 48 badeplasser er en av 118 steder som har fått økonomisk støtte til å avholde Svømmeaksjonen 2015.

LES OGSÅ: Skal lære innvandrerbarn å svømme

14 druknet i mai

Drukningsstatistikken fra Norsk Folkehjelp viser at elleve menn og tre kvinner omkom i drukningsulykker i mai.

– Mai var en særdeles kald måned med lite badeaktivitet. Nå har vi tre måneder foran oss med stor aktivitet på sjø og vann. Vis respekt for vannet, vær og lokale forhold. Strømforhold og kaldt vann kan være en farlig kombinasjon også i sommermånedene, sier Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

I juni måned gjennomføres det totalt fem kurs i Moss i samarbeid med Frivilligsentralen og Home-Start Moss og Rygge.

– Disse kursene er særlig viktige i Moss med tanke på at vi har Vansjø på den ene siden, og havet på den andre. Svømming er ikke bare en fritidsaktivitet, det redder liv, sier Johnsen.

I skolen begynner ofte ikke svømmetreningen før i 3.–4. klasse. Det mener Johnsen er for sent.

– Jeg tror det hadde vært en god idé om man begynte med svømmekurs allerede i barnehagen. På kursene vi har i disse dager deltar barn helt ned i fireårsalderen. De skal ikke nødvendigvis lære å svømme, men de skal opparbeide seg en trygghetsfølelse i vannet, forteller instruktøren.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kostbare kurs

Johnsen har selv undervist i disse kursene siden 14-årsalderen. Hun sitter igjen med utelukkende positive erfaringer og opplyser om at de i år har ventelister på kursene. Hun setter stor pris på den økonomiske støtten de får gjennom Svømmeaksjonen.

– Vi kan av sikkerhetsmessige årsaker ikke ha to engasjerte foreldre på sidelinja som trenere, som i håndballen. Vi har én instruktør per tre–fire barn når vi kurser de aller minste, forteller Johnsen.

Kostnadene for et kurs med 15 barn, som strekker seg over ti timer på fem dager, ligger på nesten 20.000 kroner, kan hun opplyse.

LES OGSÅ: 10 millioner til svømming

Forebyggende arbeid

I forrige uke var det Frivilligsentralen som sto som medarrangør av kursene. De valgte å tilby kurs for barn med innvandrerbakgrunn.

– Jeg tror det er flere innvandrerbarn enn etnisk norske barn som ikke kan svømme. Det kan være mange ulike grunner til at ungene aldri har fått svømmeferdigheter. Det kan være at de har vokst opp på et sted uten bademuligheter, det kan ha med familiens ressurser å gjøre, det kan være sykdom eller at barnet har vannskrekk, sier Torill Sørenssen hos Frivilligsentralen i Moss.

Ved bassengkanten i mossehallen sitter far og datter, Maya og Ahmed Rahin. Det er Mayas første dag på svømmekurset.

– Hun var vært litt nervøs, men nå går det fint, forsikrer pappa, som håper svømmetrengingen kommer godt med på stranda i sommer.

Mer fra Dagsavisen