Innenriks

Viste Jimmie ryggen

VALG I SVERIGE: Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, kom til Oslo for å jakte på svenske stemmer. Oslos byrådsleder ber ham dra tilbake dit han kom fra.

- Sverige rives i stykker av arbeidsløshet, segregering og utenforskap, sa Jimmie Åkesson i en tale på Eidsvolls plass foran Stortinget i går og la til:

- Vi må ha en ansvarsfull innvandringspolitikk som ikke sliter svensk velferd i stykker.

Partilederen i Sverigedemokraterna var i Oslo for å drive valgkamp - men ble møtt av langt flere demonstranter enn tilhengere. Antirasister viste den kontroversielle partilederen ryggen mens de taktfast ropte:

«Ingen rasister i våre gater!»

«Ingen rasister i våre gater!»

Rundt Åkesson ble det dannet en jernring av over 20 svenske og norske sikkerhetsvakter og politibetjenter. Til slutt måtte Åkesson ta en pause og be demonstrantene dempe seg.

- Jeg hører ikke engang hva jeg selv tenker, sa han.

Demonstrantene svarte med å skru volumet opp.

Nasjonalistisk parti

Sverigedemokraterna definerer seg selv som et demokratisk og nasjonalistisk parti. De har brukt store deler av valgkampen på å kritisere den svenske innvandrings- og integreringspolitikken.

I en valgkampvideo de har lagt ut på sine hjemmesider trekker de fram at Sverige har blitt «verdensledende i antall anmeldte voldtekter» samtidig som de viser bilder av en redd jente som løper i skogen. Senere i videoen kommer det bilder av brennende biler med henvisning til forstadsopprørene og sviktende integrering mens de advarer mot «mer masseinnvandring».

Nå ligger de an til å få mellom 8 og 11 prosent av stemmene i det svenske riksdagsvalget, som går av stabelen 14. september.

- Det viktigste for oss er at vi havner på vippen igjen. Vi kommer nok til å få enda sterke skille mellom blokkene. Vi fikk 15 prosent i en meningsmåling denne uka, så det ser ganske bra ut for oss, sier Åkesson til Dagsavisen etter talen.

Mangler jobber

Blant tilhørerne står svenske Erika Stål (42) og Joahn Högsteen (38) og holder to store rosa plakater med teksten «HEJA JIMMIE».

Kjæresteparet flyttet fra Sverige til Norge og Jessheim for å jobbe på grunn av høy arbeidsledighet. Nå lar de seg engasjere for Sverigedemokraternas lovnader om flere arbeidsplasser på bygdene - og strengere innvandringspolitikk.

- Svenske jobber skal gå til svensk ungdom, ikke de som kommer til landet, sier Högsteen.

For to uker siden vakte Åkesson nok en gang oppsikt da han under valgkampinnspurten i sin hjemby Sölvesborg langet ut mot islamister og islamisme.

- Islamismen er vår tids nazisme og kommunisme, sa Åkesson.

Roser Siv

Etter at Fremskrittspartiet vant regjeringsmakt i valget i Norge gratulerte Sverigedemokraterna Siv Jensens suksess.

- Det er et parti som i visse spørsmål ligner oss. For eksempel når det gjelder innvandringspolitikk. Men i andre spørsmål er det stor forskjell, sier Åkesson om Frp.

Han avviser at det er aktuelt med noe samarbeid mellom partiene.

- Men det er klart at det er bra for Norge om innvandringsdebatten også når regjeringskontorene, påpeker han.

Ut av Oslo

Rådgiver i Antirasistisk Senter, Shoaib Sultan, advarer mot Sverigedemokraternas fremmedfrykt. Han var blant dem som ga Åkesson ryggen.

- De har en politikk som baserer seg på skremselsbilder av minoriteter. Da er det greit å snu ryggen til, sier Sultan.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), la i går ut en melding på Twitter hvor han ba Åkesson forlate byen:

«I dag er visst Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i Oslo. Jeg synes egentlig han burde reise hjem dit han kom fra».

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen