Innenriks

«Visse verdier i vårt 
samfunn krenker man ikke»

Trusler mot journalister 
og jøder er ikke til å leve med, sier politi­inspektør Einar Aas i Oslo-politiet.

Torsdag satte politiet foten ned, og aksjonerte mot boligen til Arslan Ubaydullah Maroof Hussain. Åtte mann, utstyrt med skjold, slegge og rambukk var klare til å ta seg inn i boligen med makt hvis det skulle være nødvendig. Hussain selv var ikke hjemme, men meldte seg for politiet senere samme dag. Lørdag ble han varetektsfengslet for to uker.

- Møtte dere så mannsterke opp for å sende et signal til Hussain og resten av miljøet?

- Nei, pågripelsessituasjonen fulgte faste prosedyrer. Jeg har mer tro på dialog enn muskelspill som preventiv effekt. Men de har testet grensene. Trusler mot journalister og det mosaiske trossamfunn er ikke til å leve med. Nok er nok. Visse verdier i vårt samfunn krenker man ikke, sier Einar Aas til Dagsavisen.

Balansegang

Aas er leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

- Politiets oppgave er å løse et problem, ikke provosere unødvendig. Dette er en balanse­gang. Vi ønsker å markere at man må ta konsekvensen av det man sier og gjør, samtidig vil vi ikke at noen skal bevege seg inn i en offerrolle der man får ytterligere påskudd for å dyrke hat og frustrasjon, fortsetter han.

Den radikale gruppen «Profetens Ummah» har drevet aktiv rekruttering av unge muslimer. Rundt 100 personer dukket opp på demonstrasjonen utenfor den amerikanske ambassaden i september.

- Vi har kjent til denne grupperingen en stund, men det er først de siste ukene vi er blitt oppmerksomme på det vi tror er en ekspansjon av miljøet, sier Aas.

- Er Ubaydullah Hussain den reelle lederen i gruppa, eller er det andre som trekker i trådene?

- Her har vi nok synlige og mindre synlige ledertyper, uten at jeg skal si så mye mer enn det.

Skal oppløses

Nå skal politiet sette inn støtet. Aas sier at et av målene er å oppløse gruppa i den formen den har nå.

- Vi tar ikke fra noen retten til å mene noe, verken religiøst eller politisk. Men målet er å få vekk den ubehagelige usikkerheten som er knyttet til hvilket potensial denne gruppa har. Vi ønsker en atferdsendring, sier Aas.

- Men igjen er det en balansegang. Samtidig som jeg ikke vil undervurdere dem, vil jeg heller ikke overvurdere dem. De skal ikke få selvtillit på samfunnets bekostning, legger han til.

- Oslo-politiet hadde på 1990-tallet suksess med å oppløse nynazistmiljøet, blant annet gjennom bekymringssamtaler med ungdommene det gjaldt og deres foreldre. Skal dere bruke samme formel denne gangen?

- Vi kartlegger miljøet og etterforsker straffesaker. Så har Oslo-politiet lang tradisjon med å forhindre ekspansjon av uheldige miljøer, blant annet de du nevner, der unge er involvert. Vi kommer til å ta kontakt med ungdommer, foreldre, interesseorganisasjoner, kommunen og muslimske miljøer, som kan ha en oppdragende effekt. Vi har en forebyggende avdeling i Oslo-politiet med mye kunnskap og kompetanse, sier Aas.

- Hvordan anser du sjansene for å oppløse miljøet i den formen det har, og forhindre nyrekruttering?

- Jeg tror utsiktene er ganske gode. Vi har resultater å vise til når det gjelder nynazister, MC-bander og gjengproblematikk, sier Aas.

Før torsdagens politiaksjon hadde Facebook-gruppa til «Profetens Ummah» godt over 600 medlemmer. I går var tallet sunket til rundt 550.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen