Vin og øl? Alt kan bli krøll, ifølge forskere

Ølhund? Vinsnobb? Begge deler? Det er ikke rekkefølgen som teller, men mengden, ifølge europeiske forskere.

 

"Øl og vin blir fin, mens vin og øl blir krøll" er et ordtak flere nordmenn sverger til en fuktig kveld på byen. Europeiske forskere har derimot dårlige nyheter: Prøv å endre rekkefølgen på alkoholholdige drikker så mye du vil, men faktum er at hvis du drikker for mye, vil du fortsatt bli fyllesyk. Dette skriver CNN fredag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Et festlig eksperiment 

Fast bestemt på å finne en måte å hjelpe folk med å få det bedre dagen derpå, rekrutterte forskerne 90 modige sjeler i Tyskland mellom 19 og 40 år for å drikke øl, vin eller begge deler. Alle ble holdt under medisinsk tilsyn over natten. En uke drakk de i omvendt rekkefølge: De som hadde startet med øl den første dagen fikk nå vin, de som hadde startet med vin fikk nå øl, og de som hadde kun drukket øl fikk vin og omvendt. 

Fikk du med deg denne? Her kan porno bli erklært som folkehelsekrise

Ingen forskjell

Resultatene ble publisert torsdag i American Journal of Clinical Nutrition. Det ble ikke påvist forskjell i bakrusens intensitet avhengig om de drakk øl først, deretter vin eller omvendt. 

– Sannheten er at om man drikker for mye av hvilken som helst alkoholholdig drikkevare, vil det sannsynligvis resultere i bakrus, sier Jöran Köchling, forsker ved Witten/Herdecke University og hovedforfatter av studien. 

Les også: Forskere: Bier kan grunnleggende matematikk

En viktig lærepenge

Selv om forskerne ikke fant en måte å få folk til å føle seg bedre dagen derpå, påpeker de at bakrus ikke alltid er dårlig nytt:

– Til tross for at bakrus er ubehagelig, må vi huske at de har en viktig fordel. Bakrus er et beskyttende advarselsskilt som sikkert har hjulpet mennesker gjennom tidene for å forandre deres fremtidige oppførsel, sier Dr. Kai Hensel, klinisk stipendiat ved University of Cambridge og seniorforfatter av studien. 

– Med andre ord kan de hjelpe oss å lære av våre feil. 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!