Innenriks

Vill jakt på 700.000 tvilere

INNSPURT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble møtt som en stjerne i Ap-bastionen Trondheim. Men måtte også kjempe for å overbevise velgere på gjerde. Høyre-leder Erna Solberg sier fortsatt nei til fedrekvote, ja til privatskoler og OPS-veibygg­ing i en fart. Hun møtte full jubel i hjembyen Bergen.

TRONDHEIM/STJØRDAL/BERGEN/OS (Dagsavisen): Et mørkt, grått bakhode i et lavprisfly. Ikke alle passasjerene er helt sikre på om det er statsminister Jens Stoltenberg (Ap) der framme. Med opp i lufta er talskvinne Hannah Marcussen i Miljøpartiet De Grønne og stortingspolitiker Nicolai Astrup fra Høyre. Partier som spiser rødgrønne velgere på hver sin kant. Det er valgkampinnspurt, og Stoltenberg skal til rødgrønne Trondheim, hvor Arbeiderpartiet hadde 39,5 prosent oppslutning i lokalvalget 2011.

Nå skal Stoltenberg jakte på dem som ikke har bestemt seg. Ifølge Dagbladets siste partibarometer tilsvarer det om lag 700.000 velgere.

- Aldri feilfri

Eldreomsorg er sentralt i valgkampen og Stoltenbergs første stopp er et sykehjem. I Trondheim har Adresseavisen avdekket at flere pleietrengende går over ti døgn uten å få dusje. Kommunens kontrollkomité har slått alarm.

- Vi kommer aldri til å få en feilfri eldreomsorg og feil kan oppstå i alle kommuner. Trondheim kommune har selv tatt tak i svikten som har oppstått her. Det viser at systemet de har fungerer, sier Stoltenberg.

Avsløringen står i sterk kontrast til det flunkende nye sykehjemmet Stoltenberg besøker. Det lukter sagmugg, så nytt er det. Alle ansatte har hele stillinger. Pleiere og pleietrengende sitter ved bord dekket med hvite duker. Alle reiser seg for statsministeren. Han hilser og setter seg ved Ramon Iversen (72). Han har noe å fortelle.

- Jeg er veldig skuffa. Jeg er skuffa over behandlingen kona mi fikk. Hun døde nettopp. Da hun først dro på sykehus ble hun jaget hjem fordi hun var for frisk. Jeg håper jeg får bedre behandling her. Så synes jeg du må forandre litt på det systemet vi har i dag, sier han.

Det blir stille. Stoltenberg kondolerer. Iversen er Ap-velger og de to prater lenge. De blir enige om at det helse- og omsorgssektoren iallfall ikke trenger, er skattekutt.

- Trygg styring mot stupet

Ap-velgere er det også tett med i Trondheim sentrum. Det knipses mobilbilder, skrives autografer, klemmes og hilses.

- Hei, hei. Jens heter jeg.

Fra scenen synger Margaret Berger «The whole world is mine». Etter det som må være mobilbilde nummer 100 tar statsministeren en pust i bakken hos Adresseavisens kontor i byen. Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen (Ap), næringsminister Trond Giske (Ap), Margaret Berger og Åge Aleksandersen er samlet i resepsjonen. Giskes datter har tatt et bilde av Margaret Berger, Berger ber Giske ta et bilde av henne med Stoltenberg, og Stoltenbergs rådgiver vil gjerne ha et bilde sammen med Aleksandersen. Stoltenberg lager en videosnutt sammen med de to trønderartistene.

- Er det noen likheter mellom det å være stor artist og politiker? spør Stoltenberg.

- Formidling er kanskje et felles trekk, sier Berger.

- Hva skal jeg gjøre nå for å få de siste stemmene på plass, Åge?

- Du må nå holde kursen stødig mot stupet, sier Aleksandersen lattermildt. Som for øvrig også er Ap-velger.

Bak bjeffer Hambro

Og det er akkurat dit Erna Solberg vil sende Stoltenberg: Mot stupet. Høyre har ikke hatt statsministeren siden Jan P. Syse måtte gå av i november 1990. Nå er det borgerlig flertall på alle målinger.

På Høyres familiefest i Bergen blåser en grønnkledd dressmann ballonger, unger med tigermalte ansikter tasser rundt og valgkampmedarbeidere deler ut regnponchoer, sånn for sikkerhets skyld. Ordfører Trude Drevland roper «E det noe liv, her??!!»

Ordførere som henne har vært helt vesentlig for Høyres vekst, mener Erna Solbergs høyre hånd Sigbjørn Aanes. Lokale profiler, som Drevland i Bergen, Jens Johan Hjort i Tromsø, Haugesunds Petter Steen jr og Fabian Stang i Oslo, med nasjonal gjennomslagskraft.

Bandet «Housbreak» spiller «Good girl». Og så kommer Erna.

- Vi skal bygge bedre veier, mye raskere, sier Solberg.

- Jaaaa! roper torget.

Solberg er kritisk til regjeringen, det går for smått, mener hun. Bak meg bjeffer «Hambro» iltert. Det er visst musikken, ikke navnet Jens Stoltenberg Jack Russel-terrieren til Høyres fylkessekretær Ole Kristian Hopp reagerer på.

Skolevalg

Bergen er blå og har vært det i 10 år. Det er 89 grunnskoler i byen, 24 uten helseverngodkjenning. Vedlikeholdsetterslepet er enormt, selv om rehabiliteringen er i gang. Da SV-leder Audun Lysbakken, som kjemper for sitt hordalandsmandat, konfronterte Høyre med det, ble det bister stemning hos de blå.

- Vi overtok en by med en milliard kroner i minus. Vi har gjort skolene bedre, hevet standarden på sykehjemmene og bygd kompetansesenter for demens. Alle de rødgrønne har snakket varmt om bybanen, men det er vi som har bygd den, sier byrådsleder Monica Mæland, hyppig nevnt som sannsynlig statsråd i en Solberg-regjering.

Høyre-bølgen er som en tsunami på Vestlandet, men blant velgere vi møter, er sympatien stor også for SV-leder Lysbakken og Sps Kjersti Toppe. Begge på utsatte mandater, vippende ut og inn av Stortinget.

- Vi er jo glade i dem også, sier en dame som ikke vil ha navnet i avisen.

- Vi ønsker dem alt godt, istemmer venninnen. - Men Erna mest, da!

- Hva velger du?

Tilbake i Trondheim blir Stoltenberg konfrontert med miljøengasjerte velgere.

- Jeg har alltid stemt Ap. Nå vurderer jeg Miljøpartiet De Grønne, sier en ung mann til Stoltenberg.

- Arbeiderpartiet har lang tradisjon for å føre en god miljøpolitikk. Nå skal vi starte et nytt klimafond på 50 milliarder kroner, CO2-fangst er et annet godt tiltak vi har igangsatt. Avskoging er en av de største truslene mot klimaet. Her er Norge en stor pådriver for å verne om regnskog, sier Stoltenberg.

Han håper det kan overtale tvileren.

Natur og Ungdom aksjonerer under Stoltenbergs tale. Ved scenekanten står en NU-er med to poser sursild. En vanlig, en dynket i olje. Parallellen er konflikten mellom fisk og olje i Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Jeg vil ikke ha noen av dem akkurat nå, sier Stoltenberg og går videre.

Sotra senter, Bergen. Det er skrint med folk, men desto flere blå ballonger. Og en intens lukt av nystekte boller. Ved langbordet hos Baker Brun møter Høyre-lederen jubelbrus:

- Heeeiiii Erna, der EEE du jo!

Varme håndtrykk, en og annen klem. Pensjonistene møtes hver helg, og de er enige: Erna er topp.

- Jeg har stemt på mange forskjellige. Men i år blir det Høyre, slår Kirsten Fjeld fast.

Formuesskatten er viktig.

- Ja, ikke for meg da, men for mannen min. Og samferdsel. De må få fart på Sotrabroen, sier hun.

Solberg smiler, nikker, går videre. Hun skal snakke med flest mulig. Kommunikasjonssjef Aanes la et roligere program, men Erna ville ha mer. Mye mer.

- Så da fikk hun det, konstaterer han.

En kar virker uinteressert, bøyd over Bergensavisen og en kaffekopp: Halvor Olsen, industriarbeider, Mo i Rana.

I forrige uke ble det anslått at Ap og Jens Stoltenberg hver dag må få 7.000 velgere ned fra gjerdet eller tilbake fra andre partier. Folk som Halvor Olsen.

Nytt samarbeid

- Arbeidsplasser er viktigst for meg, det avgjør hva jeg stemmer. Ap gjorde mange gode grep under finanskrisen, som berget mange arbeidsplasser. Men Høyre har jo ikke prøvd seg ennå, så i år stemmer jeg Høyre, sier Olsen.

På Torgallmenningen sier Erna:

- Arbeiderpartiet har laget en valgkamp hvor de går rundt og sier «bø!» til velgerne.

Folk ler. Kanskje har Ap feilkalkulert hvordan advarslene mot høyresiden vil slå ut. Det tror man i Høyre. Knallvalget i 2011 sendte partiet opp på 28 prosent. 55 prosent av Norges befolkning bor i kommuner der Høyre styrer i en eller annen koalisjon.

- Mange kjenner vår politikk. De vet at Aps skremsler ikke stemmer, mener Solberg.

Siste stopp for Stoltenberg er Stjørdal, hvor ordfører Ivar Vigdenes (Sp) ga Høyre-leder Erna Solberg en varm velkomst for to uker siden. Sp, Frp, Høyre, Venstre og KrF har hatt flertall i kommunen siden 1999. Ovenfor VG åpnet Vigdenes for et framtidig samarbeid mellom Sp og Høyre nasjonalt. Men Stoltenberg gir ikke opp Sp så lett.

- Med oss får Sp en politikk basert på fellesskap og rettferdighet. En regjering med Høyre og Frp vil føre til større forskjeller i samfunnet vårt, sier han.

Til Aftenposten sier en tidligere rødgrønn rådgiver at Ap går gjerne til sengs med andre om det kan gi regjeringsmakt i neste periode. Flere spekulerer i om partiet vil søke støtte hos KrF og Sp.

- Jeg kommer ikke til å spekulere i hva som skjer hvis vi ikke vinner, for jeg er opptatt av å vinne. Ap har gått til valg på et regjeringsalternativ sammen med Sp og SV. Hvis vi ikke lykkes, havner vi i opposisjon. Da er det snakk om en helt annen måte å samarbeide på, sier Stoltenberg.

samfunn@dagsavisen.no

Duellen

Jens Stoltenberg (Ap) - statsminister

Erna Solberg (H) - leder

1) Er handlingsregelen en absolutt øvre grense for hvor mye oljepenger din regjering vil bruke?

Stoltenberg: Ja. Dette handler om hvordan vi forvalter de verdiene vi har. Verdenshistorien er full av eksempler på land som er rike på naturressurser men ikke har forvaltet verdiene riktig. Handlingsregelen er ingen forhandlingsregel.

Solberg: Ja, Høyre vil følge handlingsregelen når vi sitter i regjering. Akkurat nå er det uansvarlig å utnytte hele handlingsregelen.

2) Hva skal Norge leve av etter olje- og gassalderen er over?

Stoltenberg: Kunnskap og kompetanse. Det er ingen som med sikkerhet kan si hva skal leve av om 20–30 år. Men det historien har vist oss er at de fleste næringene vi har i dag bygger på det vi levde av før.

Solberg: Folks hoder. Hvordan de skal bruke dem, skal ikke vi bestemme. Vi kommer til å leve av fisk, maritim sektor og teknologien som oljeservicenæringen har utviklet.

3) Hva kan du lokke grønne velgere med?

Stoltenberg: Arbeiderpartiet har en lang tradisjon for en god miljøpolitikk. Nå skal vi starte et nytt klimafond på 50 milliarder kroner. CO2 fangst som vi driver med på Mongstad, er et annet godt tiltak. Norge er også en stor pådriver for å verne om regnskogen.

Solberg: Gjennom klimaforliket har vi bidratt til at regjeringen er grønnere enn den ellers ville ha vært. De viktigste grepene fremover vil være enøk, miljøteknologi og stimulere til lavere utslipp i samferdselssektoren:

4) Skal innvandrings- og asylpolitikken reguleres som i dag, eller strengere?

Stoltenberg: Som i dag. Det er viktig at vi har en konsekvent og rettferdig asylpolitikk.

Solberg: Vi har noen punkter vi vil være strengere på. Som kommunalminister strammet jeg inn adgangen for fornyet klagebehandling eller omgjøringsbegjæring, det opphevet de rødgrønne.

5) Hvordan sikrer du som leder at beslutta vedtak faktisk blir gjennomført i akseptabelt tempo?

Stoltenberg: Jeg startet på toppen, og nå har vi egne møter med beredskapsetatene. Noe av det mest alvorlige Gjørv-kommisjonen pekte på var den manglende forståelsen for beredskap og ledelse. Det jobbes det med nå. Gjennomføringskraft måles i resultater. Denne regjeringen har enestående resultater å vise til.

Solberg: Du må ha politisk ledelsesfokus og tydelige rapporteringssystemer. Vi må bli flinkere til å etterspørre resultater, ikke aktivitet. Og stille de riktige spørsmålene til hvorfor resultatene er som de er. Jeg mener de rødgrønne har vært mer opptatt av hvor mye penger de bruker.

6) Flere eller færre private skoler?

Stoltenberg: Jeg ønsker ikke flere privatskoler enn vi gir mulighet for i dag. Om de private først slipper løs er jeg redd fellesskolen slik vi kjenner den i dag vil være umulig å gjenopprette. Jeg tror ingen ønsket seg den situasjonen vi i dag ser i Sverige.

Solberg: Jeg tror det blir litt flere private skoler framover uansett regjering. I to av tre eller ett av tre tilfeller et kommunestyre legger ned en grendeskole i Norge, så dukker det opp en Montesorri- eller annen privatskole der. Det synes jeg er helt fint.

7) Hvilke grep vil du ta for å sikre tilstrekkelig og kompetent personell til eldreomsorgen?

Stoltenberg: Vi har et mål om å få 16 000 flere mennesker inn i pleie- og omsorgssektoren, og flere av dem må ha bedre kompetanse. For eksempel på demens. Vi skal gi mer til både helse og omsorg over budsjettene, og det skal øremerkes midler.

Solberg: Sørge for at det å jobbe der blir attraktivt. Gi folk mulighet til å spesialisere seg, skape interessante fagmiljøer. Vi må sørge for flere heltidsstillinger, vi kan realisere mange årsverk på de som i dag jobber i eldreomsorgen. Nye, frivillige turnusordninger kan også gjøre at flere vil jobbe mer.

Tidliger dueller:

Mer fra Dagsavisen