En gruppe i Oslo Ap ønsker ikke at Libe Rieber-Mohn skal ta gjenvalg ved lokalvalget 2015. FOTO: KRISTER SØRBØ

Vil vrake Rieber-Mohn

MAKTKAMP I OSLO: En gruppe lokallagsledere i Oslo Ap mobiliserer nå for Tone Tellevik Dahl som ordførerkandidat. Flere mener også Libe Rieber-Mohn har fått sin sjanse.

Dagsavisen har snakket med nesten alle de 43 lokallagslederne i Oslo Arbeiderparti om hvem de ønsker som ordførerkandidat og byrådslederkandidat foran lokalvalget neste høst. Ringerunden bekrefter som Dagsavisen har skrevet tidligere, at Raymond Johansen er sterkt ønsket blant det brede lag i Oslo Ap. Ingen andre får sterkere støtte som byrådslederkandidat blant laglederne.

 

Liten støtte

Mange er forsiktige med å uttale seg så tidlig i prosessen, men blant de 21 som deler sin mening, er det beskjeden støtte til sittende varaordfører: Libe Rieber-Mohn. Hun var Oslo Aps kandidat ved lokalvalget i 2011.

Kun to ser for seg Libe Rieber-Mohn som byrådslederkandidat, og fire ønsker henne som ordførerkandidat i et lag sammen med Raymond Johansen. Like mange foreslår Tone Tellevik Dahl som ordførerkandidat. Blant dem leder av Sagene Arbeiderparti Helge Stoltenberg.

- Tone Tellevik Dahl er en god ordførerkandidat for Oslo Ap. Hun er et varmt menneske og en typisk ordfører. Raymond er også et interessant navn som byrådslederkandidat, sier Stoltenberg.

Tone Tellevik Dahl leder i dag helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre og var også et aktuelt navn i 2011, uten at hun nådde helt opp. Nå svarer hun diplomatisk på at hun er ønsket:

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig, men jeg forholder meg til partiets nominasjonsprosess, som starter over sommeren.

 

Stang-faktoren

Flere ønsker også å vrake Rieber-Mohn uten at de foreslår en annen kvinnelig kandidat til en av de to topp-posisjonene - noe det skal være, ifølge partiets vedtekter om kjønnsbalanse.

- Vi må ha en kvinne og en mann på de to første plassene, men Libe bør ikke være en av de to, sier Stian Grøthe, leder av Tåsen Arbeiderpartilag.

- Hvorfor ikke?

- Folk flest elsker Fabian. Han framstår på en måte som Libe dessverre ikke er i nærheten av. Hun har ikke den helt nødvendige «likeable»- faktoren. Det er underlig at Oslo Ap ikke har stilt med bedre toppkandidater ved de siste valgene. Vi er et stort parti med mange flinke folk, men har til tross for dette gjennomgående stilt med folk på toppen av listene uten de nødvendige egenskapene for å vinne folks tillit og dermed vinne valg. Dette er uakseptabelt og må endres før valget i 2015, sier Grøthe.

- Libe har fått en sjanse, konstaterer Trond A. Larsen, leder av Industriens Partilag.

Også han understreker viktigheten av å finne en som har «Stang-faktoren».

- Det er et problem at vi ikke har klart å fremme flere mer fengende kandidater. Vi trenger en som kan si ting rett ut. Hos oss må en nærmest ha sentralstyremøte før vi skal uttale oss om en sak, sier Larsen.

 

Fortsatt i spill

På den andre siden er de fleste enige om at Rieber-Mohn er en dyktig politiker. Årsakene til at noen ikke ønsker henne på topp, varierer. Flere hevder hun mangler evnen til å skape entusiasme, andre at hun er en lite tydelig opposisjonsstemme i Oslo. Men om Raymond Johansen sier nei til å stille som byrådslederkandidat, mener enkelte at Rieber-Mohn kan stå sterkere. For eksempel sammen med Geir Lippestad som ordførerkandidat. En annen kombinasjon som nevnes, er Oslo Ap-leder Jan Bøhler som byrådslederkandidat og Rieber-Mohn som ordførerkandidat.

Rieber-Mohn ønsker ikke å kommentere denne saken.

Hun har tidligere uttalt til Dagsavisen at hun skal ta en vurdering av om hun ønsker gjenvalg.

 

Støtter Rieber-Mohn

Varaordførerens støttespillere peker på at det er uelegant å vrake henne etter ett forsøk på å kapre makten i Oslo.

- Med Libe gjorde vi det beste valget vi har gjort på 28 år. Hun har bygd opp en bred allianse med partiene på venstresida i bystyret slik at vi nå er et reelt alternativ. I tillegg er hun svært synlig i opposisjon. Langt synligere enn byrådslederen i mediene. Jeg vil oppfordre Oslo Ap til å diskutere politikkutvikling ikke bare posisjoner, sier Rina Mariann Hansen, nestleder i gruppa og leder av St. Hanshaugen Ap.

Også lokallagsleder for Holmlia Ap støtter Rieber-Mohn.

- Jeg tenker at det er viktig at Libe stiller som byrådsleder. Hun er en dyktig kvinne og en god leder, sier leder Elvis Chi Nwosu.

Flere av lagslederne har ikke forankret sitt syn i lokallaget. Det er også nærmere 100 store og små partiavdelinger som kan spille inn kandidater, Nominasjonskomiteen settes først ned i begynnelsen av september.

sofie.prestegard@dagsavisen.no