Leder i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, kan være i ferd med å miste vervet som leder i Nobelkomiteen. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Vil vrake Jagland

NOBELKOMITEEN: Frp vil vrake Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen. Høyre vurderer det samme.

- Vi registrerer at Arbeiderpartiet sier at Jagland er deres kandidat. Samtidig vet vi at Høyre nå får to representanter og Fremskrittspartiet en. Så da får vi se hva som skjer når komiteen konstituerer seg, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, til NTB.

Etter årsskiftet endrer flertallet i Nobelkomiteen seg, og regjeringspartnerne Frp og Høyre får tre av de fem plassene i Nobelkomiteen. Det åpner nå Høyre for å utnytte til å kaste den sittende lederen Thorbjørn Jagland til fordel for en av sine kandidater.

- Vi vil naturligvis spille inn kandidater som hver for seg er kapable til å kunne lede Nobelkomiteen, sier Helleland.

 

Les også: - Hagen bør lede Nobelkomiteen

 

Ingen freding

I tillegg til å velge et nytt medlem til komiteen er også dagens Høyre-representant, Kaci Kullmann Five, på valg. Helleland vil ikke frede Five.

- Hun har selv sagt at hun ønsker å fortsette, og det er jo et signal. Men vi er ikke der i prosessen ennå at vi diskuterer konkrete navn. Vi går inn i dette med et åpen sinn, både når det gjelder navn, kvalifikasjoner og bakgrunn, sier han til NTB.

 

- Bør byttes

Der Høyre legger inn visse forbehold om at det ikke er Stortinget, men Nobelkomiteen selv, som velger leder, legger ikke Frp noe imellom.

- Jagland bør byttes ut, sier utenrikspolitisk talsperson, Kristian Norheim, til Dagsavisen.

Han mener Jaglands jobb som leder i Europarådet kolliderer med vervet som leder av Nobelkomiteen, og at det er en uting at komiteen består av det han kaller «resirkulerte politikere».

- Det kan være veldig gode folk, men jeg mener det kan så tvil om komiteens uavhengighet, sier Norheim.

 

Avviser Kina-knefall

Selv om både Høyre og Frp åpner for å kaste Jagland, avviser han at det har vært samtaler mellom Høyre og FrP for å utnytte det nye flertallet.

- Men hvis man bestemmer seg for å bytte leder i komiteen, og ender opp med en ny eksstatsråd fra et parti i den nåværende regjeringen er det nesten enda verre. Da kan det i hvert fall så tvil om uavhengigheten til komiteen, sier Norheim.

Stridighetene om hvem som skal lede Nobelkomiteen er ikke nye. Jagland har i løpet av sine år som komitéleder til tider vært en kontroversiell leder. Blant annet prisene til Barack Obama og Liu Xiaobo er blitt debattert heftig.

I vår blusset debatten opp igjen, i forbindelse med Dalai Lamas besøk i Norge, da regjeringen ikke ville møte ham på grunn av Kinas anstrengte forhold til Kina. Kineserne har forlangt en unnskyldning fra norske myndigheter etter at dissidenten Xiaobo fikk prisen i 2010. I ettertid skrev VG at krefter i Høyre ville bytte ut Jagland.

 

Velges ikke av Stortinget

Overfor NRK avviser Trond Helleland at de forsøker å blidgjøre kineserne.

- Overhodet ikke. Jeg har ikke snakket med kinesiske myndigheter, og Høyres stortingsgruppe vil ikke la seg påvirke av det. Vi er kun ute etter å finne gode navn, og det burde alle være interessert i, sier han.

Det er for lengst avklart at Thorbjørn Jagland er Arbeiderpartiets kandidat til Nobelkomiteen. Jagland har ikke svart på Dagsavisens henvendelser, men til Dagens Næringsliv påpeker han at det ikke er Stortinget som velger leder av Nobelkomiteen.

- Stortinget velger medlemmer til Nobelkomiteen, mens det er komiteen selv som velger leder og nestleder. Det er det eneste jeg forholder meg til, sier Jagland.

stian.fyen@dagsavisen.no