Aktor Svein Holden (t.v.) mener det går an å bevise at Knights Templar ikke finnes. Men forsvarer Geir Lippestad mener det er vanskelig å bevise at nettverket ikke eksisterer. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Vil vise at nettverket ikke finnes

Alpha Kallon skal vitne på videolink fra USA. Vitnemålet vil svekke påstanden om at organisasjonen eksisterer.

Det mener statsadvokat Svein Holden.

- Vi mener at synet vi har forfektet hele tida står seg, og at de nye opplysningene ikke drar i motsatt retning, sier han til Dagsavisen.

Da rettssaken mot Anders Behring Breivik begynte sa Holden i sitt innledningsforedrag at Knights Templar ikke finnes. I morgen forklarer Alpha Kallon seg på videolink fra USA. Vitnemålet kan være sentralt for å avkrefte stiftelsen av Knights Templar.

 

Liberia-kontakten

Alpha Kallon er mannen som Breivik møtte i Liberia i 2002. Breivik påstår hardnakket at reisen hans til Liberia var starten på kontakten med Knights Templar-nettverket.

Han påstår at han møtte en serbisk krigshelt i Liberia, kalt «Dragen», som skal ha gitt Breivik innpass i nettverket av militante nasjonalister, og at han deretter deltok på et stiftelsesmøte til Knights Templar i London i 2002.

Men politiet mener det ikke finnes bevis for at et slikt stiftelsesmøte har funnet sted, og Kallons vitnemål bekrefter at Breivik var i Liberia for å kjøpe bloddiamanter.

- I lys av at Breivik selv sier at han møtte denne serberen i Liberia, så er det interessant å høre hva Alpha Kallon sier om dette, sier Holden.

Statsadvokaten forteller at aktoratet vil fortsette å spørre om Knights Templar, fordi det kan ha noe å si for spørsmålet om Breivik er tilregnelig eller ikke.

- Vi har prøvd å belyse om det er et relevant moment, og det er noe vi kommer til å forfølge videre, overfor de fire sakkyndige.

 

Usikkert nettverk

Den 33 år gamle terroristen har fortalt at han kom i kontakt med militante nasjonalister på nett, og at han etter det dro til Liberia og så til et stiftelsesmøte i London med andre medlemmer. Nå slår altså påstanden om at reisen til Liberia for å møte en serber i Knights Templar sprekker.

 

Avhørt av politiet

Politiet klarte først ikke å finne Alpha Kallon, men da VG sporet han opp i den amerikanske delstaten Minnesota har nå politiet tatt kontakt. I går ble Kallon avhørt av norsk politi i Minnesota der han bor, og i dag vitner han i terrorrettssaken i Oslo tingrett via videolink.

- Han ønsket å få se diamanter, rengjorte diamanter, og så ta bilder av dem. Deretter skulle han dra tilbake til Norge og gjøre store bestillinger, har Kallon forklart ifølge NTB.

Neste uke skal partene holde sine sluttprosedyrer. Aktoratet vil vurdere om de vil prosedere på om Breivik er tilregnelig eller ikke. Da kan Breiviks forhold til Knights Templar bli sentralt.

havard.therkelsen@dagsavisen.no