Innenriks

Vil vanne ut fagforeningenes turnus-makt

ARBEIDSLIV: De borgerlige partiene mener å ha funnet svaret på hvordan bemanningsproblemene i helsesektoren kan løses. Men løsningen får stryk av LO.

SKIEN: – Arbeidstilsynet bør ha samme adgang til å godkjenne alternative turnuser som de sentrale fagforeningene har, sier Høyres arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Frp og KrF legger seg på Høyres linje: Får lokalt ansatte turnus-nei fra sin sentrale fagforening, skal de kunne gå til Arbeidstilsynet og satse på et ja. Venstre går enda lenger. Partiet vil fjerne fagforeningenes rett til å godkjenne avvikende arbeidstidsordninger.

– Det er uklokt fordi fagforeningenes medbestemmelse er en kilde til fleksibilitet i dag, sier Røe Isaksen.

Løser helgefloken

Høyre-representanten mener det er avgjørende å finne fram til alternative måter å organisere arbeidstiden på i offentlig sektor. Spesielt gjelder dette i helse og omsorg, der svært mange jobber i små stillinger og helgekabalen er vanskelig å få til å gå opp.

– Arbeidstilsynet vil måtte vurdere hver enkelt søknad med utgangspunkt i helse-, miljø- og sikkerhetsreglementet. Det er jo ingen garantier for at de lokale tillitsvalgte får ja, men da har man iallfall et alternativ, sier han.

I Skien gikk de tillitsvalgte i pleie og omsorg for noen år siden med på et såkalt småstillingsprosjekt, som innebar at flere fikk økte stillingsbrøker mot å akseptere at 15 prosent av arbeidstiden skulle bestå av «flytende» vakter.

Men etter tre år ble forsøksprosjektet stoppet i 2008 – til lokale protester.

– Vi ba om at arbeidsgiver korrigerte ordningen slik at de ikke brøt tariffavtalen. Avtalen var brutt flere ganger ved blant annet å la være å gi overtidsbetalt. Det ble for dyrt, og prosjektet ble avviklet, sa Svein Kristiansen i Fagforbundets kompetanseavdeling til Dagsavisen tidligere i sommer.

Kontant LO-nei

– Det er noe som Høyre og Torbjørn Røe Isaksen ikke snakker om. Arbeidstidsordningene ligger som en bunnplanke i arbeidsmiljøloven. Ordningene ligger også i alle de organiserte områdene der vi har overenskomster. Det er partene som styrer dette, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NTB.

– Det er vi som er part i tariffavtalene – ikke Arbeidstilsynet eller Høyre, fortsetter hun.

Ifølge Kristiansen er det viktig at fagforeningene beholder den sentrale godkjenningsadgangen som de har i dag – ikke minst av hensyn til det hun beskriver som ringvirkninger.

– Jeg forstår at lokale tillitsvalgte ikke nødvendigvis tenker over at det kan få konsekvenser for andre arbeidsplasser at man tøyer arbeidstidsbestemmelsene. Det er ikke det samme å godkjenne en arbeidstidsordning på et sykehjem som på et hotell. Her må man tenke på hva slags press dette kan skape for ansatte på andre arbeidsplasser, sier LO-lederen og viser til at over 90 prosent av søknadene som kommer inn, blir godkjent.

– For å løse bemanningsutfordringene i helsesektoren må man sette seg ned på den enkelte arbeidsplass og finne løsninger gjennom å skape en heltidskultur, sier hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen