Vil ta arbeidslivskriminelle til retten

Dugnasprosjektet Fair Play Bygg har funnet over 100 lovbrudd i byggebransjen i Oslo. Nå forsterkes prosjektet med Advokatfirmaet Lippestad.

I forrige uke skrev Dagsavisen at Fair Play Bygg Oslo og omegn leverte sitt 101. tips til relevante myndigheter om lovbrudd i byggebransjen i Oslo-området – etter fem måneders virksomhet og med bare én mann ansatt.

I går ble det klart at Fair Play-laget forsterkes når prosjektet nå inngår en samarbeidsavtale med Advokatfirmaet Lippestad AS.

Lippestad skal hjelpe Fair Play med juridisk råd, samt følge opp noen av sakene der arbeidstakeren er utsatt for arbeidslivskriminalitet.

Lars Mamen, prosjektleder og den eneste ansatte i Fair Play Bygg, er fornøyd.

– Vi ser jo at det er mange arbeidstakere som blir utnyttet, og som trenger hjelp. Det ser Geir Lippestad og kollegene hans også, og derfor vil de bidra til prosjektet, sier Mamen.

LES OGSÅ: Byggebransjen i Oslo: Torpedoer, ulovlige kontrakter og trafficking

Krev din rett

Mamen sier at Fair Play Bygg i flere av tipsene de sender videre tenker at det ikke er nok å bare varsle relevante myndigheter.

– Vi ser behovet for å bistå flere av de arbeidstakerne som har blitt rammet av kriminalitet. Det er vanskelig å se på disse sakene og bare sende dem fra seg, sier han.

Forsterkes: Lars Mamen, prosjektleder i Fair Play Bygg Oslo og omegn får juridisk bistand i kampen mot arbeidslivskriminalitet i byggebransjen. FOTO: HÅVARD SÆBØ

Lars Mamen, prosjektleder i Fair Play Bygg Oslo og omegn får juridisk bistand i kampen mot arbeidslivskriminalitet i byggebransjen. Foto: Håvard Sæbø

Fair Play er en dugnad mellom arbeidsgiversiden og fagorganisasjonene. Mamen tror at bistanden fra Lippestad vil gjøre prosjektet enda sterkere når noen av sakene blir tatt helt til retten.

– Vi må gjøre arbeidsfolk i stand til å kreve sin rett og gjøre sin plikt. Dette vil bidra til at arbeidstakerne selv kan forbedre sin situasjon, og at samfunnet på sikt kan bli kvitt problemet med kriminalitet og sosial dumping i arbeidslivet, sier han.

LES OGSÅ: Derfor oppsto Fair Play Bygg

Torpedoer og trafficking

De 101 tipsene som Fair Play har sendt videre i løpet av året, inkluderer tilfeller som:

Mannen fra Ukraina som jobber i Norge med rumensk pass og som får lønna i kontanter – etter at 50 prosent skatt er trukket fra, ifølge arbeidsgiver. Selv tror den rumenske ukraineren at lønna er svart, men da han klaget, mistet han jobben.

Arbeidsgivere som tvinger den ansatte til å sykmelde seg, men krever fortsatt oppmøte på jobb.

Han som ikke har fått lønn på flere måneder.

Sjefen som ikke har lappen, men låner førerkortet til de ansatte når han kjører bil.

Torpedoer, ulovlige kontrakter og trafficking. Folk som sover i kjelleren til sjefen.

LES OGSÅ: Lederen for uropatruljen i Trondheim: - Forbrukerne må kjenne sitt samfunnsansvar

Vil være på dugnaden

Avtalen mellom Lippestad og Fair Play er ennå ikke formalisert, slik at den økonomiske biten ennå ikke er helt på plass. Trolig er flere av sakene så åpenbare at arbeidsgiver vil bli dømt, og dermed ilagt saksomkostninger.

– Lippestad er også innstilt på å bidra til dugnaden, sier Mamen.

Det bekrefter Geir Lippestad på telefon fra USA. Han mener den useriøse delen av byggebransjen er et stort problem:

– Det er ødeleggende for de seriøse aktørene, og ødeleggende for arbeidstakeren som rammer av uakseptable arbeidsvilkår.

Tanken med samarbeidet er å følge opp arbeidstakerne som rammes, og å forfølge de useriøse aktørene som bryter reglene, sier Lippestad.

– Vi vil bidra til å gjøre det mindre attraktivt å være en useriøs aktør, sier Lippestad.

Han satt selv som byråd da Oslomodellen ble innført. Oslomodellen stiller krav til alle som skal jobbe på kommunale prosjekter om minst 10 prosent lærlinger og 50 prosent fagarbeidere; faste ansettelsesforhold; tariffestet lønns- og arbeidsforhold for de ansatte; og lønn mellom oppdrag.

Alle seriøse aktører i byggebransjen støttet innføringen av modellen, sier Lippestad. Han håper de også kan se verdien av Fair Play Bygg og samarbeidet med Lippestad, og kanskje på sikt være med på å finansiere opp prosjektet.

LES OGSÅ: Mener LO og NHO hvitmaler useriøse byggefirmaer

Vil at det skal svi

Advokatfirmaet Lippestad er spesialisert på arbeidslivsjuss, forteller han.

– For oss er det flott å kunne kombinere fag og engasjement for alle de seriøse aktørene i byggenæringen ved å forfølge de useriøse som utnytter arbeidstakere på det groveste.

Fair Play Bygg skal slippe å betale for den juridiske bistanden, lover Lippestad.

– Vi kommer ikke til å fakturere Fair Play for jobben vi gjør her, sier han.

– Og dere håper å vinne noen saker, slik at motparten må betale saksomkostninger?

– Absolutt. Vi ønsker at de useriøse skal straffes for å opptre som de gjør, også i form av advokathonorarer.