Innenriks

Vil styrke FHI

Folke­helseinstituttet må få mer og ikke mindre penger, mener Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan.

Som Dagsavisen har skrevet tidligere, forsvinner om lag hver femte stilling i Folkehelseinstituttet på grunn av regjeringens budsjettkutt, samtidig som utgiftene øker.

– Actis frykter at kuttene vil gå på bekostning av kvaliteten og true viktige funksjoner på folkehelseområdet som forskning og helseanalyser, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, som har 29 medlemsorganisasjoner.

– Selv om lovpålagte oppgaver blir vernet, er vi bekymret for at viktig forskning og overvåkning, særlig innen rusfeltet, samt støttefunksjoner for helsepersonell og publikum, vil bli nedprioritert eller falle bort, fortsetter Gerhardsen.

Les også: På helsa løs i helseinstituttet

Revidert nasjonalbudsjett

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet ber derfor Actis helseminister Bent Høie (H) om å revurdere den økonomiske situasjonen til Folkehelseinstituttet, og bruke revidert nasjonalbudsjett til å styrke og ikke svekke instituttets økonomi.

Summen av kutt og kostnader for 2016 og inneværende år er totalt på om lag 130 millioner kroner. Det utgjør henholdsvis 4,9 og 7,8 prosent av nettobevilgningen for 2016 og 2017, påpeker Actis.

– Vi håper regjeringen ser på situasjonen ved FHI på nytt, og sørger for å beholde det viktige kompetansemiljøet FHI er. Da må de betydelige kuttene reverseres, sier Gerhardsen.

At situasjonen ved Folkehelseinstituttet er alvorlig, går fram av et brev direktør Camilla Stoltenberg har sendt Helse- og omsorgsdepartementet.

Her skriver hun blant annet følgende:

* «Vi er bekymret for situasjonen i 2017, både med tanke på budsjettbalanse, forsvarlig og riktig nedbemanning og vår mulighet til å utføre samfunnsoppdraget».

* Regjeringens bevilgning omfatter også «et inntektskrav på 274,194 millioner kroner, det vil si inntekter instituttet er pålagt å skaffe.»

* «I 2017 og 2018 vil Statsbygg øke husleien og vi forventer en kostnadsøkning.»

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mange ulike sparetiltak

Samtidig går det fram av brevet at mange tiltak er iverksatt for å spare penger og at de kan bli etterfulgt av mange flere:

* Offshorevirksomheten i tidligere miljømedisin ble avviklet i 2016.

* Den biofarmasøytiske produksjonen avvikles fra 1. juli i år.

* «Vi har en liste med aktiviteter som er under utredning med tanke på effektivisering, nedskalering eller avvikling.»

* «Vi vil fatte beslutning om framtiden for dyrestallen og forsøksdyrvirksomheten i løpet av våren 2017. Avvikling kan være aktuelt, men vi vil tape inntekter på dette».

* I desember «besluttet toppledelsen å avvikle eller nedskalere» seminarer, samlinger, reiser, fruktordninger, bevertning i møter, aviser, årsfest for ansatte og julelunsj for pensjonister.»

Les også: Stoltenberg: Vil ikke si opp

Mer fra Dagsavisen