Innenriks

Vil stryke fravær

SKOLE: I dag får elever i videregående skole strøket fravær knyttet til politisk arbeid i vitnemålet. 
- Elever på ungdomstrinnet må få den samme retten, mener flere.

- Ungdomsskoleelever bør få samme muligheten til å engasjere seg politisk som elever i videregående skole. At det har vært diskutert å flytte stemmerettsalderen illustrerer at politisk engasjement starter tidlig. Vår erfaring fra politiske ungdomstreff, er at det nettopp er de yngste som er aller mest gira, sier Milos Rados, nestleder i AUF Oslo.

MDG-forslag

Forslaget, som er fremmet av bystyrerepresentant Harald A. Nissen i Miljøpartiet De Grønne (MDG), skal behandles i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo neste onsdag. Flere ungdomspolitikere gir nå forslaget om innføring av ti dagers politisk fravær også på ungdomstrinnet bred støtte. Mandag vedtok Aps bystyregruppe at de støtter forslaget.

- Dette er første steg på veien til å gi ungdomsskolelever samme rett til politisk engasjement som elever i den videregående skolen. Hvis det viser seg at vi må endre forskriften til opplæringsloven for å få dette til, vil vi be skolebyråd Anniken Hauglie (H) ta dette opp med kunnskapsministeren, sier Per Anders Langerød, bystyrerepresentant for Ap.

Flertall i bystyret

- Mange arbeidsgivere vil ha medarbeidere som har gjort andre ting enn å sitte på skolebenken. Politiske møter, demonstrasjoner og markeringer er viktige arenaer som gir andre erfaringer enn de du får i løpet av skoledagen, mener Tor Frøytvedt Dahl, nestleder i Oslo Unge Venstre.

Han får støtte fra Venstres bystyrerepresentant Julianne Ferskaug. Hun bekrefter overfor Dagsavisen at hele Venstres gruppe støtter forslaget, som dermed har flertall i bystyret.

- Jeg mener dette er å bygge opp grunnlegende demokratiforståelse og samfunnsengasjement. At elevene får gyldig fravær som ikke føres på vitnemålet, vil gjøre det tryggere for dem å være politisk engasjert. Som politikere er det vårt ansvar å bidra til dannelse og læring også utenfor skolens rammer, sier Ferskaug.

Kan få permisjon

Ifølge skolebyråd Anniken Hauglie åpner dagens regelverk for at elever på ungdomsskolen kan innvilges permisjon til politisk arbeid - forutsatt at foreldrene søker permisjon som rektor godkjenner i forkant.

- Denne ordningen fungerer dårlig. Da elevrådsrepresentanter fra hele Osloskolen var samlet i februar ble det avdekket at dagens praksis varierer fra skole til skole og lærer til lærer. Mens noen er snille og innvilger fravær, sier andre nei. Mange elever som ønsker å være politisk aktive allerede i ungdomsskoletida, opplever at de blir straffet for det gjennom ugyldig fravær, sier Nicholas Solem, nyvalgt leder for Elevorganisasjonen i Oslo.

karin.fladberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen