Stein Ørnhøi. FOTO: MIMSY MØLLER

Vil slå sammen SV, Rødt og MDG

POLITIKK: Med de rødgrønnes valgnederlag mener Stein Ørnhøi at tiden er inne for at SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne (MDG) sammen utfordrer Arbeiderpartiet fra venstre.

Med tydelig henvisning til Lenins berømte bok «Hva må gjøres?» fra 1902, skriver Ørnhøi under samme overskrift at SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne bør ha slått seg sammen til ett stort parti før neste stortingsvalg. Det skriver han i en kronikk som er publisert i Manifest Tidsskrift og Fædrelandsvennen tirsdag.

Den tidligere SF-lederen og stortingsrepresentanten erkjenner at SV oppnådde mye i regjering, men kritiserer SV for å ha akseptert EØS- og Schengen-avtalen.

– Hva ble omkostningene ved å sitte i regjering sammenhengende i åtte år? Hvem og hva slags venstre er det som skal utfordre NHO, Børsen, Statoil, Høyre og Fremskrittspartiet i dagens Norge?, spør Ørnhøi.

– Problemene er for store og truslene for alvorlige til at vi som hører til venstre for det veletablerte Arbeiderpartiet skal fortsette å slåss hver for oss, skriver han videre.

Derfor mener SV-veteranen at SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne går sammen og danner det han kaller «RGV – Rødgrønt Venstre».

Ørnhøi mener de tre partiene bør begynne å samarbeide om lister til kommunevalget om to år, og at de i løpet av de neste fire årene samler seg om en felles politisk plattform.

– Det er ikke så store avstander mellom partiene. Nye tider krever nye verktøy. Vi må ikke henge oss opp i at partiene skal være slik de er i dag, men heller se mot hvordan venstresiden kan stå sterkest, utdyper Ørnhøi overfor Fædrelandsvennen.