Innenriks

Vil skille juss fra Jesus

EKTESKAP: Når du gifter deg bør staten stå for det juridiske, så kan kirken stå for seremonien, mener Venstre. Frp sier forslaget om borgerlig vigsel er aktuelt å utrede.

- Dette foreslår vi for å redde kirken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun er selv kirkemedlem og aktiv i kirken, men har nå flere venner som melder seg ut etter at kirkemøtet stemte nei til både vigsel og forbønn av homofile par.

- Jeg er redd for at noen konservative vil gjøre folkekirken smalere. Men dette forslaget om å innføre borgerlig vigsel vil fjerne problemet for alle parter, mener Grande.

Les også: - Et B-stempel på en viss type mennesker

Vanlig i Europa

I dag har trossamfunnene vigselsrett. Det vil si at de utfører en juridisk, formell tjeneste på vegne av staten, og endrer ekteparets sivilstand. Venstre vil at den formelle, juridiske delen av vigselen skal gjøres av staten for alle. Det vil si at alle som ønsker å gifte seg må gjøre det i tinghuset eller et statlig kontor. Så kan tros- og livssynssamfunnene, som for eksempel Den norske kirke eller Human-Etisk Forbund, ta seg av det seremonielle etterpå.

- Dette gjør man i omtrent alle andre europeiske land. En deler vigsel mellom det som er den juridiske delen, som staten har laget, og den seremonielle delen. For kristne er det snakk om en velsignelse i kirken. Det kan en også gi til homofile i dag, sier Grande.

Støtte i religiøse kretser

Da forslaget til Venstre var oppe til høring i 2008, var nesten alle høringsinstansene positive til å skille det juridiske fra det seremonielle.

- Mange i kirken føler på det at de ikke er jurister, og heller vil bruke mer tid på den andre delen av ekteskapet, sier Grande og legger til:

- Vår herre er ikke lagd for papirarbeid, men for velsignelse.

Et flertall i det regjeringsoppnevnte livssynsutvalget mener også borgerlig vigsel skal være hovedordning.

- Da vi hadde høring forrige stortingsperiode, spurte jeg kirken hva de mente. I kirken var synet delt. Men biskopen fra den katolske kirken sa at det ikke spilte noen rolle hvem som gjorde papirarbeidet så lenge velsignelsen ble gjort i kirken, sier Grande.

- Aktuelt å utrede

Både Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre foreslo i 2008 å utrede obligatorisk vigsel. Det ble nedstemt, selv om også SV var positiv til ideen. Men nå er det den borgerlige siden som er i posisjon og det er igjen aktuelt å utrede dette, varsler Sivert Bjørnstad, som sitter i kirkekomiteen for Frp på Stortinget.

- Ja, det er aktuelt, sier Bjørnstad til Dagsavisen.

I Vårt Land i går tok SV-leder Audun Lysbakken til orde for at kirken må vie alle eller ingen. Men det er et vilkår Bjørnstad er uenig i.

- Man kan ikke nå si at kirken skal fratas retten, fordi de har gjort en selvstendig avgjørelse alle politikere er enig i at de skal ta. At man da er uenig i avgjørelsen, noe også jeg er, må være underordnet det faktum at vi har en fri kirke. I alle fall begynner å få det, sier han.

Høyre-statsråd Bent Høie har tidligere snakket varmt om borgerlig vigsel som ny ordning. Men i dag har han lite å si om saken:

- Det var et forslag som ble fremmet til debatt i forbindelse med Høyres programarbeid. Men forslaget ble nedstemt, og jeg forholder meg til det, sier Høie.

- For dagens ordning

KrF har tidligere foreslått i et utkast til partiprogram å erstatte dagens ekteskapslov med en ny samlivsordning. Det skapte reaksjoner, og ble ikke en del av det endelige programmet.

- Det har vært ulike oppfatninger i KrF om dette, men vi er fornøyd med den vigselsordningen vi har i dag, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Hva er det som er så negativt ved å skille det seremonielle fra det juridiske?

- En ting er at en både må dra til rådhuset og i kirken. Det andre er at det bryter med en lang tradisjon.

- Kunne dette frigjort prester til å bruke mer tid på den åndelige delen av ekteskapet?

- Det kunne det helt sikkert. Men jeg tror kirken mener dagens ordning fungerer best, og det er også avgjørende for KrF. Vi mener det er viktig å lytte til det kirken selv mener, sier Hareide.

Han får støtte fra leder av Kirkekomiteen, Trond Giske (Ap).

- Jeg tror også kirken til slutt vil lage en egen liturgi til homofile. Det tar bare litt tid, sier han.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen