Innenriks

Vil selge flere barnehager

BARNehager i OSLO: Oslo Frp kan komme til å kreve salg av flere kommunale barnehager i forhandlingene om Oslo-budsjettet.

Vil selge flere barnehager

BARNehager i OSLO: Oslo Frp kan komme til å kreve salg av flere kommunale barnehager i forhandlingene om Oslo-budsjettet.

n Tor Sandberg

- Ja, det kan det meget godt skje, svarer Camilla Wilhelmsen, leder i Oslo Frp, på direkte spørsmål fra Dagsavisen.

- Har ikke protestene fra foreldre og ansatte mot salg av kommunale barnehager gjort noe inntrykk på dere i Frp?

- Vi ser ikke noen grunn til å frykte hva enkelte aktivister og sosialister mener om dette, svarer Wilhelmsen.

Partiet bak salget

Uten Frp hadde det trolig ikke blitt noe av årets salg av ti kommunale barnehager i Oslo til private aktører. Bakgrunnen for salget er et krav Frp kom med under forhandlingene om Oslo-budsjettet for 2013.

Som Dagsavisen skrev 28. oktober, er det nå hele ni kjeder som har lagt inn bud på én eller flere av de ti barnehagene.

Byråd Anniken Hauglie (H) tar sikte på å inngå kontrakter innen utgangen av året. Overtakelsen skal etter planen skje i løpet av første kvartal 2015.

Nå vurderer Frp å smi videre mens jernet er varmt. Wilhelmsen ser iallfall ingen grunn til ikke å selge flere kommunale barnehager.

- Barnehager har til alle tider vært driftet av private ved foreldre, foreninger og bedrifter. I brukerundersøkelser ser vi at private barnehager skårer høyere enn kommunale barnehager. Vi mener dessuten at private aktører kan drifte barnehager mer effektivt og bedre, utdyper hun.

- Hvor mange flere kommunale barnehager mener du bør selges i 2015?

- Det er det for tidlig å si noe om, men at vi har en positiv holdning til et slikt salg til gode, private kjeder, det kan jeg si her og nå.

Wilhelmsen tilføyer at hun har vanskelig for å forstå «den fryktkultturen som er blitt skapt» av dem som har vært negative til et salg av kommunale barnehager.

Frustrert

En av dem er negativ til dette er Arbeiderpartiets Andreas Halse, nestleder i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre.

- Jeg er ikke overrasket over at Frp vil selge flere kommunale barnehager, men like fullt er det utrolig frustrerende å være vitne til at bystyreflertallet behandler barnehagene på denne måten, sier Halse.

- Salgsprosessen har vært til veldig skade for barnehagene som nå skal selges. Barna har mistet trygge og gode ansatte, det er skapt usikkerhet for foreldrene og de ansatte har fått dårligere vilkår, tilføyer han.

- Så lenge Frp har flertall sammen med Høyre og Venstre, vil det vel ikke være mulig for dere å stanse nye salg?

- I første omgang er det opp til KrF, om de har mot nok nå i høst til å si nei til et slikt salg. Men først og fremst er det Frp sier, en beskjed til velgerne om at de må stemme på venstresiden neste år, hvis vi skal få slutt på nedsalget av kommunale barnehager, svarer Halse.

Frp, Høyre og Venstre har til sammen 31 av 59 representanter i bystyret. Hva KrFs ene representant mener er sånn sett av liten betydning.

- Jeg har ikke lyst til å forskuttere framtidige budsjettforhandlinger, men KrFs posisjon er at vi ikke vil stille oss positive til et salg av flere kommunale barnehager, sier Erik Lunde, som i tillegg til å være fylkesleder i partiet, også utgjør KrFs gruppe i bystyret.

- Vi har sett at det blir mye unødvendig uro for barn, foreldre og ansatte ved slike prosesser. Et salg av kommunale barnehager skaper ikke mangfold og kvalitet i barnehagetilbudet, noe vi er opptatt av.

tor.sandberg@dagsavisen.no

«Vi frykter ikke hva enkelte aktivister og sosialister mener.»

Camilla Wilhelmsen, leder i Oslo Frp

budsjett­behandlingen

11. november legger byrådet legger fram sin tilleggsinnstilling til budsjettforslaget for 2015.

26. november behandler finanskomiteen budsjettforslaget, og vil normalt komme med sin innstilling da.

11. desember behandler bystyret budsjettet.

Kilde: Byrådsavdeling for finans

Mer fra Dagsavisen