Innenriks

Vil reversere kommunesammenslåinger gjort under tvang

Stortinget kan tvinge sammen kommuner allerede i januar. Det skremmer ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, for han vil reversere tvangssammenslåingene i oktober.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

– Regjeringens største prosjekt har vært hvordan sentralisere Norge raskest mulig. Stordrift og sammenslåing har vært svaret på alt. De har blind tro på at hvis vi sentraliserer politi, skole og kommune, så blir alt mye bedre. Vi er uenige, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Denne uka la et arbeidsutvalg i Senterpartiet fram en alternativ distrikts- og regionmelding. Denne er ment å være et motsvar på regjeringens regionmelding.

Reversere

Her slår Sp nok en gang fast at de skal reversere alle kommunesammenslåinger som er gjennomført med tvang dersom de overtar regjeringsmakten i 2017.

I går kunne Aftenposten avsløre at Stortinget nå griper inn og fremskynder behandlingen av kommunereformen. Istedenfor å fatte vedtak i juni, kan tvangssammenslåinger behandles på Stortinget allerede på nyåret. Ifølge avisen kan 15–20 kommuner bli tvangssammenslått, og antall kommuner skal reduseres fra 428 til omtrent 360. Vedum lar seg ikke skremme, og står på sitt.

– Da blir tvangsvedtakene ferdig behandla i mars-april, og oppheva i oktober. Hvis folket vil det. Regjeringen vil at det ikke skal være mulig å komme rundt kommunesammenslåingene, men det er bare vedtak som vi kan endre på. Selve sammenslåingene vil ikke skje i praksis før 2020. Derfor kan vi legge inn i tilleggsproposisjonen i 2017 at alle tvangsvedtak skal oppheves, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Betingelser

I går lanserte SV fire betingelser de mener må innfris hvis de skal gå inn i et samarbeid med Arbeiderpartiet etter neste års valg. Vedum har ikke noe behov for å sette ultimate krav overfor Ap. Særlig ikke på kommunereform.

– Jeg tror Ap skjønner hva vi tenker. Jeg trenger ikke sette betingelser. Skal vi inn i regjering, skal vi ha styrke til å ha makt i regjering. Ap vet dette, de har samarbeidet med oss før og deres bakland er helt enig.

Sp slår også fast at de vil reversere regjeringens endringer i kommunenes inntektssystem om de vinner valget. Også her har Vedum gehør.

– Vi har gode saker og går til valg på det. Vår oppslutning avgjør vårt gjennomslag. Men også her opplever jeg at Ap er blitt mer enige med oss, sier han.

Flytte arbeidsplasser

Arbeidsutvalget i Sp kommer også med andre forslag, som blant annet:

* 5.000 statlige arbeidsplasser bør flyttes ut av hovedstadsregionen.

* Videreføre differensiert arbeidsgiveravgift etter 2021. Om nødvendig må Norge bruke EØS-avtalens vetorett.

* Gjenopprette fylkeskommunens rolle som regional utviklingsaktør ved å doble bevilgningene fra 1,450 milliarder til 2,9 milliarder

Samhandlingsreformen innen helse- og omsorg må gjennomføres med oppgaveoverføring til kommunene

Vedum erkjenner at han har tvil til forslaget om å flytte ut 5.000 arbeidsplasser, men at forslaget skal diskuteres framover i Sp.

– Jeg er usikker på størrelse og tall, og i nåværende partiprogram er ikke dette vedtatt politikk. Den reelle kampen nå er å hindre at viktige arbeidsplasser blir fjerna fra distriktene.

– Hvor mange arbeidsplasser klarte dere å flytte ut da dere satt i regjering?

– Jeg husker ikke hvor mange, men vi gjennomførte mange viktige lokaliseringer. Jeg stiller spørsmål ved utflyttingsprosjekt av flere tusen arbeidsplasser, men jeg mener at å lokalisere nye statlige arbeidsplasser rundt om i landet, er en suksessoppskrift.

Arbeiderpartiet vil videreføre gulrøtter for sammenslåing

Arbeiderpartiet vil videreføre deler av kommunereformen, men legger fra seg pisken.

Av Sofie Prestegård

– Vi vil videreføre de økonomiske virkemidlene for å finansiere kommunesammenslåinger, og selvsagt støtte frivillige sammenslåinger, sier Helga Pedersen, som sitter i kommunalkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet.

– Men vi vil ikke videreføre kommunereformen Jan Tore Sanner-style med bruk av tvang, og ved å ta penger fra kommuner som ikke vil slå seg sammen, sier Pedersen til Dagsavisen.

Det er likevel ikke sikkert at Arbeiderpartiet vil gå så langt som Senterpartiet, og reversere tvangsvedtak som måtte komme i Stortinget.

– Hvordan vi skal forholde oss til eventuelle tvangsvedtak må vi ta stilling til dersom det skjer, sier Pedersen.

– Vil dere vedta å flytte ut 5.000 statlige arbeidsplasser til distriktene, slik Sp vil?

– Vi har ikke tallfestet det, men er med på de vedtakene Stortinget har gjort om statlige arbeidsplasser og som regjeringen ikke har levert på, sier Ap-politikeren.

– Vil tilbake til 60-tallet

Leder av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad fra Fremskrittspartiet, mener Senterpartiets alternative distrikts- og regionmelding byr på få overraskelser.

– Det er ikke så overraskende at Senterpartiet vil stoppe og reserve utviklingen. De vil jo tilbake til slik ting var på 60-tallet, sier Njåstad, med henvisning til at dagens kommunereform er basert på reformen i 1967.

Kommer plan på nyåret

Senterpartiets lovnader om å flytte ut 5.000 arbeidsplasser mener Njåstad framstår utroverdig.

– De flytta jo nesten ikke arbeidsplasser ut da de selv styrte, sier Njåstad, som er tidligere Austevoll-ordfører.

– Vi vil sammen med Venstre legge fram en plan på nyåret for utflytting av arbeidsplasser, påminner komitélederen.

Dette var en betingelse for at Venstre skulle støtte regjeringens nye inntektssystem for kommunene.

Mer fra Dagsavisen