Innenriks

Vil øke innsatsen mot digital mobbing

NETTBRUK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil styrke elevenes digitale dømmekraft.

Tirsdag avholdes "Safer Internet Day», som fokuserer på tryggere og bedre nettbruk, i Norge, EU, Island og Russland.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen markerte dagen på Kastellet skole i Oslo, der elever på 8. trinn ble kurset i god internettbruk av elever fra Kongsberg videregående skole.

I Kongsberg har de en modell der elever fra videregående reiser rundt til elever på 8. trinn og lærer dem hvordan de kan bruke internett på en god måte. Nettstedet www.dubestemmer.no brukes i opplæringen.

600.000 elever har så langt vært gjennom opplegget på nettstedet og Isaksen ønsker at alle skoler aktivt skal ta det i bruk.

– Vi må få mer fokus på å utvikle elevenes digitale dømmekraft og øke innsatsen mot digital mobbing, sier Isaksen til NTB.

– Da må elevene utvikle holdninger og kunnskap om hvordan søkemotorene virker, hva god nettetikette er, personvern, overvåking, sikkerhet, samt diskutere hvordan digital mobbing kan unngås, sier han.

Truet og krenket

Tall fra Elevundersøkelsen fra 2013 viste at et mindretall norske barn og unge har opplevd mobbing og trusler på internett eller mobil.

11,5 prosent oppga at de hadde opplevd at det ble spredd løgner om dem på nettet. Nærmere 7 prosent fortalte at de hadde blitt truet, i overkant av 4 prosent hadde opplevd krenkelser og mobbing på nett og 2,3 prosent fortalte at de hadde blitt holdt utenfor på nettet.

Tallene er trolig lavere enn den reelle nettmobbingen, fordi elevene kun hadde anledning til å krysse av for ett alternativ på spørsmål om hvor mobbingen fant sted, og mobbingen kan ha skjedd på flere arenaer.

En kartlegging Teknologirådet gjorde i 2011 viste at over 45.000 barn mellom 9 og 16 år har blitt utsatt for mobbing og trusler på nett, og over 30.000 barn har blitt mobbet eller truet via mobilen.

Få mobber ofte

Elevundersøkelsen spurte også elevene om de selv hadde utsatt andre for digital mobbing og om hva som i tilfelle var årsaken til det.

Kun fire prosent oppga at de mobbet andre på nett, mobil eller epost oftere enn én gang i måneden. 5 prosent oppga at de gjorde det en sjelden gang, mens 91 prosent oppga at de aldri gjorde det.

3 prosent av mobberne oppga at de ikke visste hvorfor de gjorde det, 3,5 prosent oppga at de gjorde det for å tulle, mens kun 1 prosent oppga at de gjorde det for å såre. (NTB)

Mer fra Dagsavisen