Innenriks

Vil lette på krava

Forbrukerrådet vil la studentboliger slippe strenge krav til parkeringsplasser og utsikt. Nå får de full støtte fra Arbeiderpartiet og Unge Venstre.

– Jeg tror at i stedet for massevis av vanskelige unntak i mange lover, bør man ha studentboliger som egen kategori i plan- og bygningsloven, slik at det kan gli raskere gjennom. Noen prosjekter i Oslo tar tre–fire år bare på søknadsprosessen, sier bystyrekandidat for Arbeiderpartiet, Per Anders Torvik Langerød.

Den enorme mangelen på studentboliger blir alltid en debatt rundt studiestart nå i midten av august. I Dagsavisen mandag var forbrukerombudet ute, og mente at man måtte lette på kravene man setter til studentboliger for å sørge for at det blir bygget flere.

Blant annet kravet til utearealer, parkeringsplasser, lysforhold og utsikt mente Forbrukerådet var krav man kunne legge vekk når man skal bygge studentboliger.

LES OGSÅ: Vil legge studentboliger her

Billigere tomter

Det forslaget støttes hundre prosent av Arbeiderpartiet.

– Vi har også i partiprogrammet at vi ønsker å leie ut kommunale tomter til Samskipnaden for en rimelig penge. I dag leier Statsbygg ut tomter til Samskipnadene for ei krone i året for 30 år. Det vil gjøre at det bygges flere studentboliger raskere. Tomteprisene i Oslo er ikke akkurat rimelige, og dagens byråd har vært opptatt av å få markedspris hele veien, sier bystyrekandidaten.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Eiendomsskatt

Oslo Ap går til valg på å innføre eiendomsskatt i Oslo, men Torvik Langerød lover at ideelle organisasjoner som vil bygge studentboliger, som studentsamskipnaden, skal få fritak fra den kontroversielle skatten.

– Alle disse tingene vil sette fart på studentboligbyggingen, sier han.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) ønsket i Dagsavisen mandag også forslaget fra Forbrukerrådet velkommen.

– Vi har lenge ønsket å gjøre studentboliger til et eget arealformål i plan- og bygningsloven. Det vil føre til at studentboligene automatisk unntas fra regler som ikke anses som relevante, sa NSO-leder Therese Eia Lerøen.

LES OGSÅ: Tusenvis av studenter i boligkø

Full støtte

Også Unge venstre gir sin fulle støtte til forslaget om å lempe på kravene for studentboliger.

– Vi mener det er viktig at man ser at studenter er i en annen livssituasjon enn andre. For studenter er det andre ting som er viktigere enn stor hage, og det bør gjenspeiles i lovverket, sier leder i Unge Venstre, Tord Hustveit.

Han sier ungdomspartiet vil presse på slik at Venstre vil ta saken opp i Stortinget.

– Vi mener også at når en driver byutvikling og når nye bydeler skal bygges, bør det alltid være områder regulert for studentboliger. Vi kommer til å ta det opp med Venstre sentralt for å sørge for at dette blir tatt opp til Stortinget, sier ungdomslederen.

LES OGSÅ: Studentenes nye sjef

Mer fra Dagsavisen