Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland. I bakgrunnen skiprsident Erik Røste. FOTO: FREDRIK VARFJELL

Vil kutte OL-søknad med milliarder

OL: Søkerkomiteen til Oslo-OL i 2022 har bedt sine rådgivere om hjelp til å kutte mellom 5 og 10 milliarder kroner.

Det skriver VG.

Oslos byrådsleder, Stian Berger Røsland, bekrefter dette overfor avisen fredag ettermiddag.

– Vi har utfordret fagmiljøene i Oslo kommune og Norges Idrettsforbund til å identifisere et mulighetsrom for å redusere det totale omfanget, redusere de offentlige utgiftene, og mulighetene for spredning av anleggene og dermed en større gevinst for hele landet, sier Røsland, som er leder for den felles søkerkomiteen for Oslo 2022.

Ut av Oslo

Som en del av kostnadskuttene kan flere av anleggene og grenene som er planlagt til Oslo-OL bli flyttet vekk fra hovedstaden og til andre byer på Østlandet.

– Det er nødvendig å vise Stortinget at ting kan gjøres annerledes, dersom Stortinget ønsker det. Det handler om å gjenbruke eksisterende anlegg, å redusere kostnader, og om å lage et konsept som gjør at flere kan dele på eierskapet til lekene i 2022, sier Lillehammers ordfører Espen Granberg Johnsen (Ap) til VG.

Lillehammer er søkerby sammen med Oslo, og Johnsen er medlem av den sentrale søkerkomiteen.

Ny skiskytterarena

Blant annet vurderes det å flytte skiskyting til Lillehammer, hopp til Vikersund og å bygge en ishall til Drammen. I tillegg kan det bli aktuelt med ishaller i Østfold, enten Fredrikstad/Sarpsborg eller Mysen/Askim. Vikingskipet i Hamar er lansert som et aktuelt alternativ til skøyteøvelsene.

I OL-søknaden er det budsjettert med blant annet en ny skiskytterarena på Grønmo, sørøst i Oslo, samt fire nye ishaller. Søknaden har også lagt opp til en ishall for skøyter på Valle Hovin.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.