Innenriks

Vil kutte i antallet ytelser

Høyres programkomité vil ha færre trygdeytelser enn i dag, og foreslår å slå sammen dagpenger og arbeidsavklaringspenger.

I dag presenterer Høyres programkomité sitt andre utkast til ny politikk partiet vil gå til valg på i høst. Her foreslår komiteen, med Torbjørn Røe Isaksen i spissen, en omfattende reform av Nav.

– Dagens trygdesystem er så kaotisk og har for få insentiver for å få folk over i jobb, sier Isaksen til Dagsavisen.

Det er bakgrunnen for at komiteen vil utrede muligheten for en sammenslåing av dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP). Du har krav på AAP dersom du har 50 prosent redusert arbeidsevne på grunn av sykdom, men utsikter for å kunne jobbe mer. Full AAP utgjør 66 prosent av inntektsgrunnlaget ditt.

Dagpenger er en delvis erstatning for tapt arbeidsinntekt om du blir arbeidsledig, og utgjør omtrent 62,4 prosent av inntekten før skatt.

Les også: Nav-direktør: – Jobbene er ikke på Finn eller Nav

– For kaotisk

Isaksen understreker at forslaget vil kreve en grundig utredning før det eventuelt settes ut i live, men er samtidig tydelig på at noe må gjøres.

– AAP, som ble innført av Arbeiderpartiet, har hatt en ganske dårlig suksessrate. For de fleste er det en vei inn til permanent trygd. Det handler både om nivå, men også om hvordan regelverket er utformet. Det vi spør om er om det ikke heller er viktigere å rette tiltakene inn mot hver enkelt, og ha færre trygdeordninger.

Seniorforsker Simen Markussen ved Frischsenteret er blant dem som tidligere har uttalt seg positiv til å redusere dagens ytelser.

– I dagens system ligger det et perverst insentiv: Det er bedre å være på AAP enn på dagpenger og sosialhjelp. Det beste er altså å være syk og komme seg inn på ordningen, har Markussen tidligere uttalt til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gir ansvar til kommunene

Høyre foreslår også å innføre et nasjonalt forsøk der en andel av det statlige trygdebudsjettet overføres til kommunene, som får ansvar for å finansiere noe av trygden sammen med staten, men får beholde pengene de ville brukt på å utbetale trygd, dersom de får flere tilbake i jobb.

– Kommunene tjener i dag ingenting på å få folk fra trygd til arbeid. Derfor vil vi starte med dette forsøket, forklarer Isaksen.

Les også: Små aktører taper på Nav-anbud

– Slutt på sentralstyring

Et tredje forslag Isaksen gjerne vil framheve er komiteens forslag om å gjøre Nav mindre sentralstyrt.

– I dag er Nav nesten som et underbruk av et østeuropeisk departementet, der Stortinget beslutter en årlig kvote på tiltaksplasser, for eksempel. Styringssystemet for Nav er helt håpløst, og fratar de ansatte ansvar. Det første vi må gjøre med dette er å ikke gi Nav mål på antallet tiltaksplasser, men gi en sum penger som skal gå til å få flest mulig tilbake i arbeid, sier Isaksen.

Les også: Flere fattige barn i Norge

Mer fra Dagsavisen