Rettspsykiater Agnar Aspaas i rettssalen under saken mot Anders Behring Breivik. FOTO: VEGARD GRØTT/NTB SCANPIX

Vil ikke ta flere oppdrag for retten

Rettspsykiater Agnar Aspaas sier han vil ligge lavt i debatten om framtida for norsk rettspsykiatri og ikke ta flere oppdrag for retten.

SANDEFJORD: Retten valgte fredag å slutte seg til hans og Terje Tørrissens konklusjon om at Anders Behring Breivik er tilregnelig. Han sier til Sandefjords Blad at han også uten videre ville ha respektert et motsatt utfall i Oslo tingrett.

Han sier han nå vil gå tilbake til sin private praksis i Tønsberg og holde seg borte fra rettspsykiatrien. Aspaas sier han ser fram til debatten om norsk rettspsykiatri, men at han selv vil ligge lavt med sine meninger.

– Den debatten trenger vi, for det er mye å forbedre i norsk rettspsykiatri. Det som diskuteres nå, er en slags institusjonalisering, og kanskje mer organisering og forskning. Men man må tenke seg godt om og se på erfaringer fra andre land. Også andre fagfelt må inn, sier han til avisa.

Retten sluttet seg imidlertid ikke helt til den andre rapporten heller. Der psykiaterne stilte diagnosen narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse, ville retten bare fastslå at Breivik har trekk av dette. Aspaas sier han skjønner debatten om at psykiatrien har fått for mye makt i norske rettssaler.

– Jeg ser den problemstillingen og synes det er veldig viktig at retten har siste ord. Nå er jeg spent på reaksjonen i befolkningen, sier Agnar Aspaas.