Innenriks

Vil ikke si når Mongstad ble skrinlagt

HØRING: Tidligere oljestatsråd Ola Borten Moe (Sp) vil ikke svare på om den rødgrønne regjeringen før valget hadde bestemt seg for å vrake fullskalarensing på Mongstad .

– Det er beslutningen som er viktig. Intern saksbehandling foregår hele tiden. Den har ikke Stortinget innsyn i. Regjeringen står ansvarlig overfor Stortinget når det gjelder beslutningene som blir fattet. Det ber jeg komiteen forholde seg til, sa Ola Borten Moe under Mongstad-høringen på Stortinget torsdag.

Ifølge Dagens Næringsliv skal Borten Moe og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) allerede i mars i fjor argumentert for at det rødgrønne prestisjeprosjektet burde skrinlegges. Det skjedde da også, men beslutningen ble først kunngjort 20. september i fjor – snaut to uker etter stortingsvalget.

Les også: Mener Stoltenberg var i lomma til Statoil

– Forferdet

Flere av medlemmene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fant grunn til å utfordre Borten Moes taushetslinje.

– Jeg syns det er trist at vi ikke får mer ut av dette, kommenterte Venstres Abid Q. Raja. Under første høringsdag mandag spurte han tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om det samme, men fikk ikke svar da heller.

– Jeg er forferdet over dette. Man leker med Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sa Raja i den påfølgende pausen.

Høyres Michael Tetzschner viste under utspørringen i komiteen til Grunnlovens paragraf 82 om statsrådenes opplysningsplikt overfor Stortinget.

– Når to statsråder forfatter et fellesnotat til statsministeren er ikke dette å betrakte som intern saksbehandling. Det er en forsømmelse å unndra Stortinget opplysninger som er meget viktige, sier Tetzschner til NTB.

Måne-forsvar

Borten Moe brukte ellers mye tid på å forsvare prosjektet, som Stoltenberg i sin mye omtalte nyttårstale beskrev som «vår tids månelanding».

– Jeg minner om at det først var Apollo 11 som landet på månen. Det er grunn til å tro at amerikanerne lærte noe underveis, sa eksstatsråden.

Han forsvarte også pengebruken på Mongstad, der 7,4 milliarder kroner til nå er brukt på teknologiutvikling og teknologikvalifisering.

– Dette er vel anvendte penger. Vi snakker ikke om standard hyllevare.

– Ikke nederlag

Før Borten Moe tok sete i høringen, hadde de tre øvrige av Sps oljestatsråder de siste åtte årene forklart seg. Tidligere partileder Åslaug Haga slo fast at Mongstad-prosjektet verken har vært en kjempesuksess eller et nederlag.

Hun medga at målsettingen om fullskala fangst og lagring av CO2 ved Mongstad ikke ble nådd, men framholdt at arbeidet med teknologiutvikling har kommet et godt stykke videre.

– Det blir veldig galt å framstille dette som et nederlag, sa hun.

Den tidligere olje- og energiministeren erkjente at ting kunne ha vært gjort annerledes.

– I etterpåklokskapens lys er det grunn til å spørre om det kanskje hadde vært klokt å hente inn utenlandsk ekspertise som tredjepartsvurdering underveis, sier hun til NTB.

Haga fant før øvrig ingen grunn til å forsvare begrepet «månelanding» og viste til at ordvalget var Stoltenbergs alene.

Usikre anslag

To kommersielle selskaper som møtte til høring torsdag – Alstom og Sargas – garanterte at de vil være i stand til å bygge et fullskala renseanlegg på Mongstad.

Det vil kunne skje til en langt billigere pris enn anslaget på 25 milliarder kroner som virket avgjørende inn på beslutningen fra den rødgrønne regjeringen om å stanse denne delen av prosjektet.

Selskapene ville ikke spesifisere noen pris, men tidligere statssekretær og Aker-direktør Liv Monica Stubholt anslo torsdag i et intervju med Dagens Næringsliv at kostnaden trolig ville bli under halvparten. Anslaget rimer med hva Bellona presenterte tidligere i høringen.

– Jeg er ikke overrasket over at aktører i næringen sier de kan gjøre dette billigere, sa Borten Moe.

Han understreket at de 25 milliardene er et grovt og usikkert anslag, noe Stortinget etter hans mening også var blitt gjort kjent med. Et nytt og sikrere anslag skulle legges fram før sommeren, men dette arbeidet er nå avblåst – av et enstemmig Storting. (NTB)

Mer fra Dagsavisen