Innenriks

Vil ikke bøye seg for frontfaget

LØNNSOPPGJØR: Selv om Fellesforbundet skulle vinne fram med pensjonskravene sine overfor Norsk Industri, vil NHO kunne motsette seg lignende avtaler i andre deler av privat næringsliv.

Onsdag tok riksmekler Nils Dalseide fatt på oppgaven med å forene de to forhandlingsdelegasjonene i det såkalte frontfaget. Et av de vanskeligste spørsmålene i årets lønnsoppgjør er LOs krav om tariffesting av tjenestepensjoner i privat sektor.

Nå slår flere NHO-foreninger fast overfor nettstedet frifagbevegelse.no at det ikke er gitt at en framforhandlet pensjonsløsning vil bli innført alle steder.

Avviser

– Nei, nei, nei, sier direktør Torstein Schroeder i NHO Kiosk Bensin Service til Frifagbevegelse.no.

Han vil ikke vil ikke uten videre kopiere et eventuelt pensjonskompromiss mellom Fellesforbundet og Norsk Industri, selv om det er lang tradisjon for dette i det norske systemet for lønnsdannelse.

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) understreker at de vil se an frontfaget, men legger til at det ikke er realistisk å få noen form for tjenestepensjon inn i tariffavtalene.

Samme budskap kommer fra administrerende direktør Tom Rune Nilsen i NHO Logistikk og Transport.

– Det er jo det som er meningen med frontfaget, at vi andre skal vurdere det som kommer derfra. Men det kan hende vi vil avvise det, sier Nilsen.

Krysspress

Fra LO-familien kommer det motsatte signaler. Der er Fellesforbundets utfordring at andre forbund trolig vil gå lenger enn hva frontfaget er beredt til, nå det gjelder pensjonsspørsmålet.

Handel og Kontor og El & IT-forbundet var blant dem som ønsket samordnet oppgjør for å få et større trykk på pensjonsforhandlingene. Nå må de stole på at Fellesforbundet gjør jobben for dem.

Tirsdag brøt Fellesforbundet forhandlingene med Norsk Industri. Dagen etter ble mekling innledet. Årsaken til det høyst ventede bruddet er dels manglende progresjon i forhandlingene, men først og fremst den stramme tidsplanen.

Trolig vil det bli et nytt brudd etter meklingsfristen på ti dager, noe som utløser den fire dager lange andre meklingsfasen, som noe upresist kalles «tvungen». Først når denne fristen er over, 2. april, kan arbeidstakerne gå ut i streik. At denne trusselen rykker nærmere, har ofte virket forløsende på fastlåste forhandlinger. (NTB)

Mer fra Dagsavisen