Innenriks

Vil hindre nye voldtekter

RUSSETID: «Sex er deilig, når man har lyst. Sex er voldtekt, når det foregår uten samtykke.»

Med dette slagordet skal russens hovedstyre, russearrangører og leverandører samarbeide med Amnesty Norge for å unngå voldtekter under vårens feiring.

- Dette er et veldig viktig tema for oss som skal feire russ til våren. I fjor og årene før skjedde det dessverre flere voldtekter under russetida, det er ikke noe bare folk snakker om og frykter. Det skjer, sier Anna Trovik Hasle, miljø- og sikkerhetssjef for russens hovedstyre i Oslo og Akershus.

Festrelatert voldtekt

Amnesty sto også i fjor bak kampanjen «Nei er nei». De jobber for å få fokus på at sex skal være frivillig.

- Dette er en holdningskampanje der vi ønsker at russen skal ta stilling til disse spørsmålene, sier Amnestys generalsekretær, John Peder Egenæs.

- Vi vil jobbe med ungdommenes holdninger til festrelatert voldtekt. Er det ikke samtykke, så er det feil. Hvis en jente er så full at hun ikke er i stand til å si ja eller nei, skal gutta definitivt ligge unna, da er det straffbart, sier Egenæs.

- Vi ønsker at russen skal passe på hverandre og være bevisst på at dette faktisk kan skje. De må være villige til å stå opp for hverandre, og også stå opp mot venner. Det kan hende at det er en av deres egne venner som er i ferd med å krysse grenser. Disse holdningene må gjennomsyre alle, mener Egenæs.

Opptrer i flokk

- Det er viktig at vi snakker med gutter om dette, at voldtekt ikke bare er en jentesak. Alle må også være klar over at det du ser, må du forholde deg til. Ser en handling ut til å være i grenseland, må du tørre og gå bort og sjekke. Selv om slike situasjoner er ubehagelige, er det viktig at eventuelle overgrep stoppes, mener Egenæs.

Han tror russen er en bra målgruppe nettopp fordi de er unge og ikke ferdig formet.

- Russefeiring er forbundet med mye alkohol, og det kan skje overgrep i disse situasjonene. Ungdom opptrer ofte i flokk, derfor vil vi styrke den enkelte i flokken til å stå imot. Denne typen holdningsarbeid må starte tidlig, gjerne på skolen. Men dette er et tema som kan være vanskelig og som må snakkes om på en skikkelig måte, sier han.

Frivillig sex

Russens hovedstyre for Oslo og Akershus ble valgt i september og har allerede bestemt seg for å jobbe for å hindre voldtekter.

- Vi er veldig opptatt av at ingen skal gå alene, og vi må alle passe på hverandre, sier Hasle.

Hun legger til at de også vil fortsette å ha vakter under russearrangementer til våren, som faktisk spør om det er frivillig sex som bedrives.

- Og dersom vi ser noen ha seg og det ikke ser ut som om dette er frivillig, er det riktig av oss å gå inn i situasjonen og sjekke, sier Hasle.

Hun mener det også er viktig at gutter snakker om dette temaet seg imellom.

- Gutter må ha et bevisst standpunkt, at det ikke er greit å ha sex med personer som er tydelig beruset og som ikke kan komme med noe samtykke. Det skal være lov å ha sex, men bare så lenge det er frivillig, sier Hasle.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no

Voldtekter

De siste årene er det blitt anmeldt mange russevoldtekter, mange av dem i forbindelse med store russearrangementer.

Jenter mellom 17 og 25 år har høyest risiko for å bli utsatt for voldtekt, ifølge tall fra Kripos.

40 prosent av voldtektene som ble anmeldt i fjor, var festrelaterte.

Amnesty Norge skal samarbeide med Russens Hovedstyre, Russeservice, Russedress AS, Kavai, Landstreffene i Stavanger, Lillehammer, Telemark og Fredriksten, Sørlandstreffet og Tryvann om årets kampanje.

Voldtektsutvalget anslår at mellom 8.000 og 16.000 kvinner opplever voldtekt og voldtektsforsøk årlig i Norge.

Bare rundt 1.000 tilfeller blir anmeldt. Av disse er trenden at åtte av ti saker blir henlagt under etterforskning.

Kilde: Retriever

Mer fra Dagsavisen