Innenriks

Vil ha strengere lov om voldtekt

Amnesty ønsker en lovendring som fastslår at voldtekt er seksuell omgang uten samtykke. Statssekretær Astri Aas Hansen er skeptisk.

- Jeg frykter at den utsatte jenta vil bli stilt overfor et aktivitetskrav som vil svekke hennes rettssikkerhet. Fokuset må være på gjerningsmannen, sier Astri Aas Hansen (Ap), statssekretær i Justisdepartementet.

Hun mener at det ikke er nok at jenta tydelig har sagt nei, for at seksuell omgang skal kunne straffes som voldtekt.

- Jentenes måte å kommunisere med gutter på er ikke alltid å si et tydelig nei til sex. Hva om hun er redd og opplever trusler om tvang hvis hun sier nei. Å kreve det, er å ta oppmerksomheten vekk fra gjerningsmannen og over på jentas atferd. Derfor har jeg landet på ikke å kriminalisere samtykke i seg selv, sier Aas Hansen, som foreløpig sier nei til en til en pågående underskriftskampanje i regi av Amnesty International med mottoet «Et nei er et nei».

Krass FN-kritikk

Senest i mars 2012 fikk Norge krass kritikk av FNs Kvinnekomité fordi voldtektsbestemmelsen i straffeloven ikke er i overensstemmelse med internasjonal rett. Kvinnekomiteen har bedt norske myndigheter om å endre loven snarest: Sex uten samtykke er voldtekt. Det skal ikke være nødvendig med utøvelse av vold eller trusler.

- Det vil gi et viktig signal i det forebyggende arbeidet mot voldtekt, og vil samtidig bidra til å sikre kvinner i Norge en bedre rettstrygghet. Sannsynligheten for å bli straffet for en voldtekt i Norge i dag ligger på mellom 0,6 til 1,2 prosent. sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International.

Sammen med Antirasistisk Senter og Oslopolitiet, inviterte Amnesty i går til et seminar om festrelaterte voldtekter. Disse voldtektene, som ofte skjer under ruspåvirkning, utgjør en tredjedel av alle voldtekter som anmeldes, men får ikke samme oppmerksomhet som overfallsvoldtekter med ukjent gjerningsmann.

I «festrelaterte voldtekter» er gjerningsmannen ofte kjent. Fordi det sjelden er vitner til stede er det vanskelig å bevise om samleiet var frivillig eller skjedde under tvang. Er det i tillegg ikke brukt trusler eller vold, defineres den seksuelle omgangen ikke som voldtekt i norsk straffelov.

- Å få inn samtykke er en meget interessant vinkling, særlig tatt i betraktning at straffelovens paragraf 200 har samtykke på seksuell handling, altså en mindre alvorlig atferd enn voldtekt. Så ved handling har vi altså samtykke, men ved den mer alvorlige omgang har vi det ikke, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt til Dagsavisen.

Voldtekt uten vold

Mens internasjonale menneskerettighetsstandarder fastslår at voldtekt er seksuell omgang uten samtykke, definerer norsk straffelov voldtekt som seksuell omgang ved bruk av vold eller truende atferd. Det defineres også som voldtekt når den fornærmede er bevisstløs, eller ikke i stand til å motsette seg å ha sex - og når en tredjeperson tvinger noen til seksuell omgang.

I en tingrettsdom fra Ringerike i mars fikk gjerningsmannen kun 90 dagers fengsel fordi voldtekten ble gjennomført uten bruk av vold eller tvang. Det ble ikke tillagt vekt at jenta flere ganger hadde sagt nei og kraftig motsatt seg at gjerningsmannen trakk strømpebuksa av henne.

- Dommen er anket og kommer opp for lagmannsretten i oktober, sier jentas bistandsadvokat, Hege Salomon.

Rådgiver Bjørn Løvland i Reform har siden 2009 reist rundt på videregående skoler for å forebygge «kjærestevold». Han mener det er avgjørende å diskutere grensesetting med guttene tidlig.

- 10 prosent av guttene har usunne holdninger, men når vi deler dem inn i grupper lar de seg påvirke av de andre. Menge gutter opplever ikke at et nei fra ei jente alltid oppleves som et tydelig nei, men befinner seg i gråsonen. Disse holdningene må vi jobbe med, sier Løvland.

Mer fra Dagsavisen