Dagsavisen møter Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim (t.v.) og førstekandidat i Oslo Sp Aisha Naz Bhatti (t.h.) i skolegården på Møllergata skole, for anledningen kledd i helt like klær. – Men vi er fortsatt to forskjellige personer, sier Bhatti. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Vil ha skoleuniform

Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim og førstekandidat for Oslo Sp Aisha Naz Bhatti vil uniformere norske skolebarn. – Skolegården er ikke en catwalk, sier de.

– Vi ser at barn fra ganske tidlig alder opplever et utseende- og motepress som ikke er sunt. En skoleuniform vil kanskje kunne lette på presset, ikke bare for barna, men også for de foreldrene som ikke har råd til dyre merkeklær, sier Aisha Naz Bhatti, førstekandidat for Oslo Senterparti.

Bhatti foreslår å innføre en prøveordning med skoleuniformer i Oslo-skolen for å redusere mobbing og motepress i skolegården. Med seg på laget har hun nestleder i Senterpartiet, Anne Beathe Tvinnereim.

LES OGSÅ: Ingen jubel for skoleuniform

Mindre forskjeller

Skoleuniformer vil kunne bidra til å minske forskjellene mellom barn fra lav- og høyinntektsfamilier, tror Tvinnereim.

– Vi ser et økende Forskjells-Norge, og jeg vil gjøre alt som står i min makt for å forhindre at det manifesterer seg. Skoleuniformer kan bidra til at barn ikke havner utenfor på grunn av staffasjen, sier hun.

Tvinnereim brukte selv skoleuniform da hun studerte på New Zealand, noe hun beskriver som en lettelse.

– Det skapte en form for identitet og fellesskap oss elever imellom, sier Tvinnereim.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Michael Kors-vesker

Bhatti innrømmer at tanken om uniform i skolen kanskje kan virke fremmed på mange nordmenn.

– Selv om det er vanlig med skoleuniform i utlandet, er det ganske utypisk norsk. Jeg tror mye av skepsisen bunner i hensynet til individualitet og at man skal la barn få utfolde seg fritt. Men skolegården er ikke en catwalk, og når alle skal gå med Canada Goose-jakker og Michael Kors-vesker så blir jo det også en form for uniform, sier Bhatti.

LES OGSÅ: Lager film om digital mobbing

Åpen prosess

I første omgang ser de to Senterparti-politikerne for seg å innføre uniform på barne- og ungdomstrinnet i Oslo-skolen. Bhatti understreker at både foreldre og skolene skal bli involvert i prosessen.

– Dette er ikke noe vi ønsker å prakke på elevene. Det skal være en åpen prosess, sier hun.

LES OGSÅ: Minister mot

Delfinansiering

Foreløpig ser de for seg en modell hvor det offentlige finansierer uniformene mot at foreldrene betaler en egenandel.

– Gratisprinsippet i skolen ligger fast, men det er ikke naturlig å tenke seg at ordningen fullfinansieres av det offentlige. Vi er fortsatt i idéfasen, men man kan jo tenke seg en modell hvor foreldrene er med og finansierer deler av det, sier Tvinnereim.