Innenriks

Vil ha skolestart for femåringer

Får Christian Tybring-Gjedde og Oslo Frp viljen sin, vil barna sendes til skolebenken ett år tidligere enn i dag.

- Vi ønsker skolestart for femåringer. Resten av Europa har nå skolestart for enten fire- eller femåringer. Jeg tror også norske barn er i stand til å ta til seg læring som femåringer.

Det sier Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant og fylkesleder i Oslo Frp, til Dagsavisen. Han har et samlet fylkesstyre bak seg når han ber partiet gå til valg på å sette barn i Norge på skolebenken ett år tidligere enn i dag.

Forslaget medfører ifølge Frp-representanten ikke kortere skolegang. Starter de ett år tidligere, skal de også slutte ett år tidligere.

Bedre integrering

- Ved å begynne før får man mer tid etter at man er ferdig med videregående skole til å se hva man ønsker å gjøre videre, om det er å jobbe et år eller ta høyere utdanning. Samfunnet vil kunne spare på dette, sier Tybring-Gjedde.

Han påpeker at barna vil gå ett år mindre i barnehage og tror det vil være «veldig klokt».

I forslaget heter det også at «tidligere skolestart vil være positivt i et integreringsperspektiv, da barn med innvandrerbakgrunn i dag ofte er hjemme hos mor til skolestart».

- Det vil være en bonuseffekt, sier Frp-politikeren.

«Ikke for små»

Lederen av Oslo Frp sier han tror viljen, ønsket og evnen til å lære er størst når man er liten.

- På en skole vil barna få en strukturert hverdag som jeg tror de vil synes er veldig moro. Finn den femåringen som ikke er nysgjerrig på ting. Det tror jeg ikke du finner!

På spørsmål om hvilke land han vil Norge skal lære av, sier han at fylkesstyret hadde en diskusjon om saken.

- I Belgia begynner de når de er fire år, og i flere andre land begynner de når de er fem. Til dem som tror at man ikke lærer når man er fem år, vil jeg si at de ikke kjenner barna. Selv har jeg flere barn og har sett læringsviljen.

- Men barna er jo veldig små når de er fem år?

- Nja, er de egentlig det? Vi vet jo hvordan de lærer i førsteklasse i dag. Man er rastløs, og det tar man hensyn til i dag. Men de er så ivrige etter å lære og rekker opp hånden på de utroligste spørsmål. Jeg er helt sikker på at de hadde syntes det var kjempemorsomt å begynne på skolen, sier Tybring-Gjedde.

Han tror femåringene vil ha bedre utbytte av å være på skolen enn å være i barnehagen eller hjemme.

Åpner for femåringer

Per Sandberg i Frps programkomité avviser at partiet har med skolestart for femåringer i førsteutkastet til stortingsprogrammet for 2013-2017. Men Sandberg sier til Dagsavisen at de ønsker differensiert skolestart, som er individuelt tilpasset.

- Noen femåringer kan få begynne på skolen, men jeg tror ikke det vil bli normen, sier han.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen