Tusener av mennesker kan bli oppført med ukjent fødested i nye pass hvis reglene som nå er foreslått, blir innført.

Vil ha rask passløsning

Politidirektoratet vil få en rask avklaring om de nye passreglene som gir tusener «ukjent fødested».

 

Mandag holdt Politidirektoratet et dialogmøte med flere interesseorganisasjoner om de omstridte nye passreglene. Det er ikke besluttet noen endringer etter møtet, men saken vil bli vurdert videre, får NTB opplyst.

– Vi hadde et godt og konstruktivt møte med organisasjonene og har fått flere innspill. Vi ser at situasjonen har fått utilsiktede konsekvenser for mange, og vi er opptatt av å få til en rask avklaring, sier fungerende avdelingsleder Astrid Borge i Politidirektoratet.

Les også: Nordmenn kan bli fratatt fødested

Ukjent fødested

De nye retningslinjene innebærer at personer som er født i land hvor opplysninger om fødested ikke kan verifiseres, vil bli oppført med ukjent fødested i passet.

Det skjer fordi de nye reglene skjerper kravet til hva slags informasjon som er troverdig nok til at Norge vil legge den inn i passet. I alt 31 land – de fleste i Asia og Afrika – står på listen over land der opplysninger om fødested ikke kan kontrolleres godt nok.

Regelendringen har vakt kraftige reaksjoner, og Justisdepartementet har bedt Politidirektoratet om å «rydde opp i saken raskest mulig».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Ingen skam å snu»

Adopsjonsforum er én av aktørene som var invitert til dialogmøtet mandag. Adopsjonsforum krever at politiet må stryke de nye reglene i påvente av et mer gjennomtenkt regelverk.

– Vårt budskap er klart: Det er ingen skam å snu, sier daglig leder Øystein Gudim.

Les også: Passkrøll for adopterte

Konsekvenser

I brevet til Politidirektoratet fra Justisdepartementet påpekes det at de nye reglene «synes å få en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser» for mange norske statsborgere. Personer som er oppført med ukjent fødested i passet, kan få problemer med innreise og visum til land som Kina og USA. POD har beklaget saken og innrømmer at endringen kan ha uheldige konsekvenser. (NTB)

Les også: Innreise til USA blir vanskelig