Innenriks

Vil ha omkamp om datalagring

OVERVÅKING: SV mener det er altfor mye usikkerhet rundt overvåking av norske borgere og ønsker en ny overvåkingskommisjon. Partiet vil også ha omkamp om datalagringsdirektivet (DLD).

Partileder Audun Lysbakken vil denne uken legge fram forslag i Stortinget om at det opprettes en slik kommisjon for å få kartlagt og vurdert den samlede overvåkingen som nordmenn utsettes for.

Selv om Dagbladets oppslag om amerikansk overvåking av 33 millioner norske mobilsamtaler blir avvist av etterretningssjef Kjell Grandhagen, mener SV at DLD åpner for uakseptabel kartlegging av elektronisk kommunikasjon.

– Siden overvåkingen ikke er rettet mot Norge og norske borgere, er dette nå blitt en helt annen sak enn det vi trodde tidligere. At etterretningstjenesten har virksomhet i utlandet, er jo kjent. Men det er viktig at den foregår etter etiske standarder. Det er Stortingets EOS-utvalg som fører kontroll med dette, sier Lysbakken til NTB.

Venner overvåker venner

Venstres leder Trine Skei Grande tok opp overvåking av norske og europeiske borgere da statsminister Erna Solberg (H) sist onsdag møtte i spørretimen i Stortinget. Da var det «venner som overvåket venner» som preget mediene, nærmere bestemt overvåkingen av statsminister Angela Merkels mobiltelefon.

Skei Grande ville vite om statsministeren hadde forsikret seg om at noe slikt ikke kunne skje i Norge.

– Ut fra hva Solberg svarte i Stortinget, er overvåking utført av andre brudd på norsk lov. Det er en stats oppgave å beskytte borgerens sikkerhet, inkludert personvernet, sier Venstres leder.

Både Lysbakken og Skei Grande mener at de mange avsløringene til Edward Snowden klart viser farene forbundet med datalagringsdirektivet og hvor vanskelig det er å holde slike enorme mengder informasjon om mobilbruk under kontroll. Lagring av tid og sted for bruk av mobil, internett og annen elektronisk kommunikasjon er selve kjernen i DLD.

Omkamp

Begge partier ønsker en omkamp om DLD.

– Selvfølgelig vil Venstre slutte seg til forslag om en omkamp. Men inntil det skjer, er jeg svært fornøyd med at regjeringen legger innføringen av DLD på vent til neste sommer. Vi må bruke tiden til å gjøre en ny vurdering av hvordan vi kan beskytte vanlige menneskers privatliv, sier Skei Grande.

Hun gjør gjerne felles sak med Lysbakken, men minner om at han tross alt satt i en regjering som fikk direktivet vedtatt.

Lysbakken vil også ha en ny personverndebatt.

– Hadde offentligheten hatt kjennskap til den type overvåking som er avdekket de siste månedene, ville det ha vært mye vanskeligere for Ap og Høyre å få vedtatt datalagringsdirektivet. Nå må vi få en ny samfunnsdebatt om hele sakskomplekset, sier Lysbakken.

SV tar opp igjen forslaget om at det nedsettes en overvåkingskommisjon som skal kartlegge og vurdere den samlede overvåkingen som norske borgere utsettes for. Venstre ser gjerne at det opprettes et europeisk datatilsyn som tar for seg det store bildet. (NTB)

Solberg: – Nå må vi roe oss ned

Statsminister Erna Solberg (H) avviser påstandene om at USA driver overvåking i Norge. Overvåkingen er del av en legitim norsk etterretningsvirksomhet i Afghanistan, sier hun.

– Oppslaget i Dagbladet er feil. Det er snakk om 33 millioner telefonsamtaler som Norge og norsk etterretning har registrert i Afghanistan, ikke i Norge. Vi har nå gått igjennom dette, og dette er bekreftet, sier Solberg til NTB.

Statsministeren understreker at etterretningsvirksomheten gjøres som et ledd i å sørge for sikkerheten for norske soldater i Afghanistan.

– Dette er en helt legitim del av det vi gjør for å sikre en deltakelse ute og hindre terrorangrep og noe vi samarbeider med amerikanerne om, sier Solberg.

Dagbladets sak om massiv overvåking av telefonsamtaler i Norge har skapt rabalder. Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti har krevd skarpe reaksjoner, mens SV har bedt regjeringen kalle USAs ambassadør inn på teppet.

– Nå tror jeg vi alle skal roe oss litt ned. Nå må vi først få orden på fakta i denne saken, sier Erna Solberg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen