POPULÆR: Marit Arnstad (Sp). FOTO: NTB SCANPIX

Vil ha Marit Arnstad

Tolv lokallagsledere i Senterpartiet i Nord-Trøndelag vil ha Marit Arnstad som listetopp i 2013. Ti peker på landbruksminister Lars Peder Brekk.

Tidligere stortingsrepresentant og olje- og energiminister Marit Arnstad leder an i kampen om å bli listetopp for Senterpartiet i Nord-Trøndelag allerede før den formelt sett har startet.

Mandag ga landbruks- og matminister Lars Peder Brekk beskjed til nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag Senterparti om at han ønsker gjenvalg til Stortinget. Arnstad har fortsatt ikke sagt om hun vil stille eller ikke.

- Nominasjonen er lokallagenes arena, det er de som foreslår navn, og det skal de få gjøre i ro og fred. Om mitt navn dukker opp skal jeg vurdere det nærmere, sa Arnstad til Dagsavisen onsdag. I samme avis fortalte Hans Skjervold at samstyret i Stjørdal Sp, som består av fire lokallag, ønsker Arnstad.

Nå viser en gjennomgang Trønder-Avisa har gjennomført blant Sps lokallag i fylket at de slett ikke er alene.

 

Tolv mot ti

Trønder-Avisa har snakket med 33 lokallagsledere i Senterpartiet i Nord-Trøndelag. Tolv sier at de støtter Arnstad som listetopp. Ti svarer at de vil gi Brekk fornyet tillit. Resten har ikke bestemt seg eller ikke vil kommentere det.

På tross av at hun ikke formelt er kandidat peker altså flere på Arnstad enn på landbruksministeren. Dermed kan det være duket for en retur til Stortinget for Arnstad. Hun satt på Stortinget senest fra 2001 til 2005. Siden da har Brekk vært listetopp for fylkeslaget.

Ifølge Trønder-Avisa står Arnstad sterkest sør i Nord-Trøndelag, mens Brekk står sterkere i nord.

 

Ikke i tvil

En av lokallagslederne som åpent støtter Arnstad, på tross av at lokallaget ikke har tatt stilling, er Finn Egil Adolfsen i Beitstad.

- Brekk gjør nok en god jobb, men han er en dårligere kommunikator enn Arnstad. For landbruket og bygdene vet jeg ikke om Arnstad er bedre enn Brekk, men hun er dyktig, så akkurat nå vekter jeg henne høyere, sier han til Trønder-Avisa.

I Grong er stemningen en annen.

- Jeg er ikke et sekund i tvil. Så lenge Lars Peder har sagt ja er han min kandidat, sier lokallagets leder Erik Seem.

 

Jordbruksoppgjøret

Ifølge Trønder-Avisa virker det som Brekk kommer godt ut av bråket rundt jordbruksoppgjøret, selv om regjeringen får strykkarakter. Frustrasjonen rettes mot Arbeiderpartiet, og svært mange trekker fram en avsløring i Nationen lørdag, der det gikk fram at Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) foreslo at tilbudet til bøndene skulle være på 400 millioner kroner, under halvparten av sluttilbudet.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no