Innenriks

Vil ha lokal lavterskel-hjelp

Det er uholdbart at unge med spiseforstyrrelser ofte må bli svært syke før de får hjelp, mener Laila Dåvøy (KrF).

Stortingsrepresentanten er frustrert over at mange som sliter med alvorlige spiseforstyrrelser opplever å måtte kjempe lenge for behandling.

- Vi i KrF mener at det bør opprettes et senter for spiseforstyrrelser i hvert fylke. Det bør være et lavterskeltilbud med kompetanse på spiseforstyrrelser, og med et nettverk ut i primærhelsetjenesten, sier Dåvøy.

Lavterskel

Dagsavisen besøkte forrige uke sommerleiren til Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS). Flere av jentene her fortalte om en lang vei fram til behandling og vanskelige møter med systemet. Laila Dåvøy, som sitter i Stortingets helsekomité, kjenner igjen beskrivelsene.

- Unge jenter har sagt til meg at «vi må jo være kjempesyke for i det hele tatt å få hjelp». En ung jente sa til meg at man må jo nesten ha prøvd å ta selvmord før man kommer inn i spesialisthelsetjenesten, forteller stortingsrepresentanten.

Hun ønsker seg et lavterskeltilbud for dem som er syke, men fortsatt fungerer i hverdagen, slik at flere med spiseforstyrrelser kan få hjelp før sykdommen blir kritisk.

- Bør spre kunnskap

- Vi mangler et tilbud for de som er så syke at de trenger hjelp utover det fastlegen kan gi, men som opplever å avvises av spesialisthelsetjenesten fordi de ikke er «syke nok». Et lavterskeltilbud vil fange opp disse, sier Dåvøy.

Hun viser til Senter for spiseforstyrrelser i Stavanger, som ikke tilbyr behandling, men rådgivning til personer med spiseforstyrrelser, pårørende og helsevesenet. Senteret drives av en stiftelse i et samarbeid mellom Rådgivningskontoret Om Spiseforstyrrelser, Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser og Rogaland fylkeskommune, og er finansiert av Helse Vest og Stavanger kommune. Dåvøy mener det bør opprettes lignende sentre i hvert fylke, eller innenfor de ulike helseregionene.

- Hvis man må gå så langt som innleggelse for å få hjelp, utvikler sykdommen seg langt i køen, fordi det er lange køer i spesialisthelsetjenesten når det gjelder spiseforstyrrelser. Dette senteret er en veldig god modell, og vi mener staten burde bidra over statsbudsjettet. Regjeringen bør ta initiativ til dette, mener hun.

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen