Innenriks

Vil ha kontroll 
på lobbyistene

LOBBY: Hemmelighold svekker tilliten til myndig­hetene. Derfor må det bli åpent hvilke profesjonelle lobbyister som vil påvirke politikerne, mener KrF.

Diskusjonen rundt flere statssekretærer og landbruksministeren, som kommer direkte fra PR-bransjen og inn i regjeringsapparatet, har skapt debatt. De rødgrønne drøfter et nytt lovforslag for å hindre en lignende situasjon i framtida, og Venstre foreslår igjen å innføre lobbyregister. Nå kommer også Kristelig Folkeparti med et forslag til Stortinget. De vil innføre et system som sikrer mer åpenhet om og innsyn i hvilke aktører som påvirker demokratiske prosesser.

- Dette er en viktig problemstilling å gjennomgå for sikre åpenhet og gjennomsiktighet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Se til USA

KrF mener befolkningens tillit til myndighetene stadig blir satt på prøve gjennom gjentatte offentlige debatter om politikernes habilitet, og hemmelighold er med på å svekke tilliten til myndighetene. Partiet ber Stortinget se både til EU og USA. I USA må organisasjoner registrere seg hvis de planlegger lobbyvirksomhet som innebærer utgifter på over 10.000 dollar. KrF ønsker å innføre et lignende regelverk i Norge, for å sikre økt åpenhet om lobbyvirksomhet og dermed økt tillit til de politiske beslutningsprosessene.

- Både USA og EU har fått til gode ordninger. KrF vil likevel ikke konkludere på dette før vi har fått en utredning, sier Hareide.

Habilitetsutvalg

For KrF ønsker også en helhetlig gjennomgang av hele habilitetsproblematikken.

- Her mener vi det ikke er gjort tilstrekkelige utredninger. Det er tidligere sett på hvordan man skal løse det når folk går fra politikken til visse stillinger i næringslivet. Men en har ikke sett på de som går motsatt vei, sier Hareide.

Det er også her KrF mener forslaget deres skiller seg fra Venstres forslag om lobbyregister, som er blitt foreslått gjentatte ganger siden 1996.

- Vi foreslår en utredning, men med mål om iverksettelse, sier Hareide.

Et nytt utvalg skal se på mer enn bare lobbyvirksomhet og kommunikasjonsbransjen.

- Utvalget må ha et bredt mandat for å se helheten. Dette er en viktig problemstilling å gjennomgå for å sikre åpenhet og gjennomsiktighet.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen