Innenriks

Vil ha inn flere som 
Haroon og Victoria

POLITIET: Politikorpset speiler ikke befolkningen. Nå vil Politihøgskolen rekruttere flere med innvandrerbakgrunn. Målet er å øke søkertallet til 5 prosent.

I Oslo har nesten 30 prosent av befolkningen innvandrerbakgrunn. Blant søkerne til Politihøgskolen (PHS) har knappe fem prosent innvandrerbakgrunn. Fra 2009 til og med 2013 har tallene ligget på mellom 2,4 og 4,2 prosent. Andel søkere med minoritetsbakgrunn fra årets søkermasse på rekordhøye 4229 søkere er ikke klare ennå. Tendensen de siste årene er stigende, men det er langt igjen før politistudentene speiler hovedstadsbefolkningen. Tallenes tale er klar, for få søkere har innvandrerbakgrunn.

- Vår bakgrunn er en styrke

Bak tallene om søkere med innvandrerbakgrunn befinner det seg mennesker. På Politihøgskolen i Oslo heter to av dem Victoria Espinoza og Haroon Akram. Førsteårsstudentene søkte seg til utdanningen av stort sett samme grunn.

- Jeg vil bli politi for å representere noen fra mitt miljø. Det er viktig at etaten speiler samfunnet, sier Espinoza som har latinamerikansk bakgrunn.

Medstudent Akram er fra Stovner i Oslo, snakker norsk, panjabi og urdu, og ser politiutdanning som en mulighet for å bety noe for andre.

- Jeg ønsker å være et forbilde. Det er viktig med noen som viser vei. Jeg pratet med politifolk på skolen der jeg vokste opp, og det ga meg lysten til å bli det samme, sier Akram til Dagsavisen.

Begge studentene tror det er viktig å rekruttere flere med innvandrerbakgrunn fordi det gjør noe med statusen til politiet at noen med innvandrerbakgrunn bærer uniform.

- Andre ser oss og tenker: «Da kan vi også». Kombinasjonen bakgrunn og utdanning er en styrke, sier Espinoza.

Studentene har ennå ikke vært ute i praksis, men har fra eldre, bekjente studenter hørt konkrete eksempler hvor bakgrunnen din kan utgjøre en forskjell.

- Under avhør gir det en trygghetsfølelse når begge snakker samme språk. Det gjelder nok spesielt kvinner, sier de.

Svenskene slår oss

Politiutdanningen hos våre svenske naboer har opptak både på høsten og på vinteren. De har omtrent dobbelt så mange søkere som i Norge. Tilgjengelige tall fra Polishögskolan viser at tallet på søkere med «utenlandsk bakgrunn» ligger stabilt rundt 10-15 prosent.

På Politihøgskolen i Norge er man klar over de høye tallene fra Sverige, men mener de ikke er umiddelbart sammenlignbare.

- Ja, i Sverige har de langt flere. Det kan være flere grunner. Når det gjelder den svenske politiutdanningen må jeg ta forbehold, men jeg tror det kan henge sammen med at den er kortere og ikke samlet på ett sted, sier leder for kommunikasjonsenheten ved Politihøgskolen, Runar Kvernen til Dagsavisen.

- Når lettere fram

I et nytt forsøk på å øke innvandrerandelen vil Politihøgskolen få med seg SV-politiker Akhtar Chaudhry på laget.

- Vi ønsker å benytte hans engasjement, innsats over mange år og hans kontaktnettverk. Vi er et åpnere land enn før, med en annen sammensetning, og det må politiet ta inn over seg, sier Runar Kvernen.

Økt andel politifolk med annen bakgrunn enn norsk håper de vil gi økt tillit til myndighetene.

- Konkrete eksempler hvor etnisk minoritetsbakgrunn er en styrke kan være i samtaler med ungdom på gata eller på skoler. Vi tror vi når lettere fram hvis politiet har samme bakgrunn som dem de møter, sier Kvernen.

vegard.skorpen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen