Innenriks

Vil ha bred klimaallianse på Stortinget

NY REGJERING: De blåblå får hard medfart for å ha utelatt klima fra sine satsingsområder. Nå vil miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) bygge en bred klimaallianse på Stortinget.

- Vi har fått de to minst miljøengasjerte partiene i regjering. Det bærer denne regjeringsplattformen preg av.

Det sier avtroppende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til Dagsavisen etter å ha lest regjeringsplattformen som ble offentliggjort av Høyre og Frp på Sundvolden Hotel mandag kveld.

Prioriteringer

I regjeringsplattformen streker Frp og Høyre opp åtte viktige satsingsområder for den nye regjeringen. Klima og miljø er ikke blant dem. Det har vakt reaksjoner både fra miljøbevegelsen og blant de andre partiene på Stortinget. Også KrF og Venstre, som har undertegnet en samarbeidsavtale med Høyre og KrF, har reagert med skuffelse på utelatelsen.

Det er nettopp fraværet av klima og miljø blant satsingsområdene også Solhjell reagerer på.

- Det er uhyre spesielt. Det er ikke noen honnørord i et 75 siders dokument som teller, det er prioriteringene som teller. Om du har åtte ting på lista, da kommer nummer ni til å være en skikkelig taper, sier han og legger til at prioriteringene er nøkkelen til å forstå slike dokumenter.

- Alt står der, men prioriteringene avgjør hvor de store pengene og satsingen går, sier han.

- Vant i forhandlingene

Selv om han mener KrF og Venstre oppnådde viktige ting på klima i sonderingene, inkludert nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, mener Solhjell at Frp har satt et tydelig merke på regjeringsplattformen.

- De tapte i sonderingene, men de vant i forhandlingene, mener den avtroppende ministeren.

Han viser til at sannsynlige Frp-departementer, i tillegg til Finansdepartementet, er Samferdselsdepartementet og Olje- og energidepartementet.

Når han nå forlater departementet og går til Stortinget strekker han ut en hånd til Venstre og KrF. Solhjell oppfordrer dem til å bli med på en bred klimaallianse på Stortinget.

- Vi vil nå ha et stortingsflertall som er mer ambisiøst på både klima og miljø enn de to som sitter i regjering, sier han og fortsetter:

- Jeg synes det er naturlig at alle andre partier enn Høyre og Frp har dialog om miljøspørsmål, klima og naturvern. For jeg er ganske sikker på at det vil være mange eksempler på at vi vil gå lenger enn de to.

Han advarer også mot at det med en ny klimaavtale vil forventes sterkere mål av alle.

- Jeg er positiv til flere av forsterkningene som kommer, men om vi samtidig bygger mer vei og skrur opp tempoet i oljeutvinningen, spiser vi opp forsterkningene på en-to-tre. Derfor er det behov for betydelig mer, og det er det mulighet for nå. To ganger har vi hatt brede klimaforlik, nå vil det være en mulighet for at Stortinget selv kan ta initiativ. Vi trenger ikke vente på regjeringen.

- Vingeklippes

Solhjell gir altså KrF og Venstre honnør for det de to partiene har fått på plass i sonderingene.

- De oppnådde det samme som oss på olje, og de oppnådde flere konkrete forsterkninger av klimaforliket, sier han og legger til:

- Men that‘s it!

Resten er honnørord, mener han. Selv om det i plattformen slås fast at «regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket», frykter han en svekking ikke bare av miljøinteressene, men også Miljøverndepartementet.

- Jeg er sikker på at vi får en dyktig miljøvernminister, men vi får en litt vingeklippet minister, sier han.

Solhjell mener Miljøverndepartementet minner litt om Finansdepartementet, for selv om det ikke har like stor makt forholder det seg hele tida til saker som ligger hos minst halvparten av de andre departementene. Han sier at de derfor har vært opptatt av å styrke departementet.

Solhjell peker også på punkter han mener vil svekke naturvernpolitikken, som generell åpning for motorferdsel i utmark og liberalisering av muligheten til å bygge i strandsonen.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

– Vinner mer enn vi taper

Selv om de tapte slaget om Lofoten og Vesterålen, er Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen godt fornøyd.

Espen Løkeland-Stai

– Det smerter, sier Frp-nestleder Ketil-Solvik Olsen til Dagsavisen med henvisning til at det i samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre slås fast at det ikke skal åpnes for oljeboring i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det var et nederlag for regjeringspartiene, og en seier for Venstre og KrF.

Solvik-Olsen er likevel fornøyd med retningen.

– Du finner du veldig få, om noen, punkter der norsk politikk flytter seg vekk fra våre standpunkter. På noen områder forblir politikken like langt unna, Lofoten og Vesterålen er et eksempel på det. Vi endrer ikke standpunkt fra slik det er i dag, med den rødgrønne regjeringen, men nederlaget er at vi hadde veldig lyst til å flytte det nærmere oss, sier han.

Venstre og KrF fikk også gjennomslag for at det ikke skal iverksettes petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefeltene. Solvik-Olsen er likevel fornøyd med en plattform der det slås fast at regjeringen vil «holde et forutsigbart og høyt tempo når det gjelder å tildele nye områder for petroleumsaktivitet».

– Totalt sett vil folk i vårt parti, som er glad i oljen, og vil satse videre, se at vi vinner mer enn vi taper. Vi får en offensiv oljepolitikk, kombinert med en offensiv industripolitikk på land, sier han.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen