Innenriks

Vil ha alderdommen i lønnet arbeid

Astrid Nøklebye Heiberg (77) så for seg et pensjonistliv med hus, hjem og pass av barnebarn. Men så kom tilbudet om å bli statssekretær. En fersk måling viser at en av to nå vil fjerne aldersgrensen for hvor lenge man kan jobbe.

Den profilerte psykiateren og Høyre-kvinnen kunne for lengst ha nytt sitt otium i ro og mak, og tatt livet med ro som pensjonist. Men 77-åringen har ingen planer om å legge inn årene.

– Min forventede levealder er 86 år, så jeg kan ta to perioder som statssekretær. Jeg tenker ikke kortsiktig, sier hun til Dagsavisen.

Dobbelt så mange

I dag offentliggjøres Seniorpolitisk barometer, som er Senter for seniorpolitikks (SSP) årlige målinger av arbeidstakernes holdninger til ulike seniorspørsmål. Målingen viser at det nå er dobbelt så mange som vil oppheve den øvre aldersgrensen i arbeidslivet enn som vil beholde den.

For ti år siden var flertallet av arbeidstakerne mot å oppheve aldersgrensen, så her har det skjedd store holdningsendringer.

– Jeg mener det nå er på høy tid at Stortinget opphever den øvre aldersgrensen. Stadig flere ønsker å jobbe ut over 67 eller 70 år. Med den aldersbølgen vi får i årene som kommer, blir det også viktig for samfunnet at flere gjør det, sier Knut Aarbakke, leder for Akademikerne, til Dagsavisen.

Han vil ha fjernet regelen om man ikke kan jobbe etter fylte 70 år.

– Vi har jobbet lenge for dette, og satt yrkesalder på dagsordenen. Vi ønsker å øke yrkesdeltakelsen, og ta vare på ressursene. Vi kan ikke ha et system som hiver folk ut. Å ha en øvre aldersgrense i arbeidslivet er diskriminerende, sier Aarbakke, og bruker Norges eldste statssekretær som et eksempel.

– Å velge Astrid Nøklebye Heiberg som statssekretær er et veldig tydelig signal om at man ser folk som ressurs uansett alder, sier han.

Utreder

Også den nye regjeringen er opptatt av at vi skal kunne stå lenger i arbeid.

– Vi har bedre helse, lever lengre, og har gjennomført en pensjonsreform som gir mulighet til å opptjene pensjonspoeng til vi blir 75 år. Det er derfor etter regjeringens mening god grunn til å se på hvordan vi skal få flere til å stå lengre i arbeid. Vi vil gjennomgå alle lovbestemte aldersgrenser i arbeidslivet i samråd med partene, blant annet for å unngå at seniorer diskrimineres ved ansettelse, sier statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) i Arbeidsdepartementet.

– Arbeidsdepartementet utreder nå aldersgrensene i arbeidsmiljøloven. Utredningen omfatter både 70-årsregelen og muligheten for bedriftsinterne aldersgrenser. I tillegg vil regjeringen gjennomgå øvrige lovbestemte aldersgrenser i arbeidslivet. Hovedorganisasjonene i arbeidslivet, Statens Seniorråd, Senter for Seniorpolitikk og Pensjonistforbundet deltar i arbeidet gjennom en referansegruppe, legger han til.

Kom brått på

Astrid Nøklebye Heiberg sto på 10. plass på Oslo Høyres liste til stortingsvalget, ble vararepresentant for perioden 2013 - 2017, og så for seg litt tid på Stortinget etter valget. Hun ble svært overrasket da helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) spurte om hun ville bli statssekretær.

– Jeg hadde ikke ventet det. Jeg er den eldste statssekretæren noen gang. Men dette er et bevisst valg fra statsråden, for å markere at gamle mennesker kan være brukbare, sier 77-åringen.

– Det er veldig moro å få tilbudet, og hyggelig at han hadde bruk for meg. Jeg har jo opparbeidet meg en god en del kompetanse opp igjennom et langt liv, fortsetter hun.

Få over 75 år

Antallet yrkesaktive over 75 år er veldig få i Norge. Og kun fire prosent av de over 70 er i arbeid.

– Jeg har i mange år jobbet for at eldre kan stå lenger i arbeid, sier Nøklebye Heiberg.

Ifølge Arbeidsmiljøloven «kan arbeidsforholdet bringes til opphør, når arbeidstaker fyller 70 år». En grense Nøklebye Heiberg gjerne vil bli kvitt.

– Verden er blitt forandret. Vi er friskere enn tidligere, og vi lever lenger. Å være pensjonist i 30 år kan være en prøvelse for mange, sier hun.

Å se for seg gyngestolen når man er 62, og nyslått pensjonist, kan være vanskelig for mange. Nøklebye Heibergs inntrykk er at kvinner takler pensjonisttilværelsen lettere enn menn.

– Jeg har ingen tall å støtte meg bak, men inntrykket er at kvinner er flinkere til å stulle og stelle, sier hun med et smil.

– Et viktig poeng er at ingen i regjeringen har planer om å ta fra folk retten til å bli pensjonister når de når en viss alder. Dette handler om å gi folk muligheter, legger hun til.

---

Fakta:

  • Astrid Nøklebye Heiberg (født 14. april 1936 i Oslo) er en norsk psykiater og politiker (H).
  • Hun har bakgrunn som professor i psykiatri, og hadde sentrale verv i Høyre i 1980- og 1990-årene som leder i Høyrekvinners Landsforbund og stortingsrepresentant 1985-1989, forbruker- og administrasjonsminister i 1986 og partiets 1. nestleder 1990-1991.
  • Nøklebye Heiberg var president i Norges Røde Kors 1993-1999.
  • Hun er Oslo Høyres fjerde vararepresentant på Stortinget i perioden 2013-2017.
  • Hun ble 16. oktober 2013 utnevnt til statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet i Erna Solbergs regjering.
  • Kilde: Wikipedia

---

Mer fra Dagsavisen