Innenriks

Vil gjøre oss alle til miljøvernere

MILJØ: Norsk natur er under kraftig angrep. Det er derfor behov for å hjelpe folk flest til å bli aktive miljøvernere, mener Naturvernforbundet.

Virkemiddelet for å få til en slik folkelig mobilisering er miljøorganisasjonen Grønn Hverdag, som Naturvernforbundet nå har kjøpt for 25.000 kroner sammen med Framtiden i våre hender.

- Vi kan ikke fortsette med å bare mase på politikerne. Vi er også nødt til å jobbe mer med forbrukerrettet miljøvern. Vi må fortelle hva hver enkelt av oss kan bidra med. Det kan vi gjøre ved hjelp av Grønn Hverdag, som allerede har fått mange til å gjøre en innsats, sier Maren Esmark.

Hun er generalsekretær i Naturvernforbundet, som fyller nøyaktig 100 år i dag.

Mistet pengestøtte

Innledningen til jubileumsåret ble ikke den beste for den norske miljøbevegelsen. 15. januar måtte Grønn Hverdag melde oppbud. Organisasjonen ble etablert under navnet Miljøheimevernet i 1991, og hadde over 20 faste ansatte på det meste.

- Miljøverndepartementet har vært vår hovedfinansieringskilde. Etter endringer i regelverket for tildeling av midler, falt statsstøtten fra 7-8 millioner til 1,5 millioner kroner i året.

Det sier styreleder Karen Johanne Strømstad om bakgrunnen for avviklingen av Grønn Hverdag.

Men noe endelig punktum ble likevel ikke satt med konkursen, for etter å ha blitt kontaktet av bobestyrer, kjøpte altså Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender Grønn Hverdags nettsider, Facebook-profil og alt som ellers må til for å drive organisasjonen videre.

- Jeg ønsker dem lykke til i arbeidet med videre drift av en av landets mest besøkte nettsider av sitt slag, sier Strømstad.

- Mange angrep

Grønn Hverdag har kunnet notere seg for flere seire til miljøets beste de siste årene. Organisasjonen har blant annet bidratt til langt mindre bruk av palmeolje og til at mange er blitt skeptiske til å spise scampi.

Nå varsler Esmark flere kampanjer og prosjekter som kan vekke stort engasjement i befolkningen i tida framover. Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, er enig med henne i at dette vil være svært viktig for å få satt miljøkampen på dagsordenen i tida framover.

- Det har vært mye snakk om klimaforhandlinger og elektrifisering og CO2-håndtering. Nå må vi bringe miljøsaken nærmere vanlige folk, sier han.

I likhet med Esmark ser han behovet for en langt sterkere miljøbevegelse.

- Vi er bekymret for den overordnede miljøpolitikken og det sterke fokuset på veibygging i tida framover, sier Hermstad.

- Vi opplever kraftige angrep på norsk natur, supplerer Esmark.

- Vi ser at naturverdier vektlegges i mindre grad enn før. I plansaker blir motorveier prioritert. Regjeringen gir dessuten mange konsesjoner til vannkraftutbygging, også i områder hvor kommunene er imot dette. Og så har vi dette med snøskuterkjøring da, et forslag som er blitt oppskalert, nevner hun.

Naturvernforbundet mottar årlig om lag 7,5 millioner kroner i statsstøtte. Esmark er forberedt på at regjeringen kan komme til å redusere dette beløpet.

- Vi kommer derfor til å fokusere på å få flere medlemmer og øke våre inntekter, sier hun.

Også Framtiden i våre hender, som mottar 3,5 millioner kroner årlig i statsstøtte, har en lignende strategi, opplyser Hermstad.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen